Нумуларна екзема е едно от малко познатите лица на дерматита. Тя се означава още и като нумуларен дерматит. Наименованието произлиза от латинската дума „numular“, която означава „с форма на монета“. Дадено е поради характерните кожни прояви, които имат дисковидна форма и са с големина на монета. Разберете повече за тази сравнително рядка форма на екзема и за начините, по които тя трайно може да бъде овладяна.

Провокиращи фактори на нумуларна екзема

Точната причина за появата на нумуларна екзема не е известна. Предполага се, че в основат й стоят редица външни и вътрешни фактори. Смята се, че прекалено сухата кожа благоприятства възникването на нумуларна екзема в зряла възраст. Резките температурни колебания и ниската атмосферна влажност също могат да провокират кожното заболяване. И генетичната предразположеност увеличава риска от отключване на нумуларна екзема. За развитието на кожното страдание имат принос и някои бактерии (стрептококи и стафилококи). Състоянието може да бъде причинено и от повишена чувствителност към съставките на медикаменти, използвани за лечение на тежка форма на акне.

Протичане на нумуларна екзема

В началните фази от развитието на нумуларна екзема се наблюдават малки дискретни червеникави петънца в областта на глезените. С напредване на кожното заболяване те нарастват и се групират в дисковидни кожни плаки между 2 и 5 см в диаметър, разположени по ръцете, краката и торса. Те се покриват с коричка, която впоследствие пада. Засегнатото място образува секрет, кожата се подмокря и „сълзи“. Силно зачервена е и лесно се инфектира.

Овладяване на нумуларна екзема

Поради неизяснения произход на нумуларната екзема няма универсална техника за лечение, която да е ефективна при всеки пациент. За овладяване на симптомите се изисква комплексен подход, който включва правилни грижи за кожата, промяна в диетата и прилагане на определени медикаменти.

Препоръчително е засегнатите да си вземат душ максимум веднъж дневно, да не търкат енергично тялото си, да използват хидратиращи продукти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент) след къпане. Те овлажняват кожата в дълбочина и възстановяват увредената кожна бариера.

Необходимо е хранителният режим на засегнатите да е насочен към подобряване състоянието на кожата. Доказано е, че бананите, картофите, зеленият лук и оризовото мляко спомагат за облекчаване на кожните прояви на нумуларна екзема. До обостряне на проявите на кожното заболяване могат да доведат голяма част от зърнените храни, фъстъците и яйцата, поради което трябва да се изключат от ежедневното меню.

Лекарствените продукти се предписват от дерматолог и се приемат в установените дози.

Висококвалифицираните специалисти от програма Лекзема приканват всички хора с нумуларна екзема или съмнение за такава да се обърнат към тях за съдействие. Могат да го сторят чрез онлайн консултация на интерактивния сайт на програмата. Благодарение на бърза обратна връзка ще получат ценна и достоверна информация за кожното заболяване и ще се запознаят със стратегиите за преодоляване на оплакванията.

borola