Безопасното обезкосмяване при атопичен дерматит често се оказва предизвикателство, защото повърхността на чувствителната кожа лесно може да бъде раздразнена по време на процедурата и да последва възпаление. Причината е, че физическите методи за отстраняване на нежеланото окосмяване, като бръснене, премахват повърхностния слой кожа, а използването на кремове за депилация може да я възпали. Атопичният дерматит се проявява със зачервяване, сърбеж, понякога и болка, и най-често засяга кожата на лицето, дланите, ръцете, гърба и флексорните зони (вътрешната страна на лактите, задната страна на коляното и др.). От дерматологичното заболяване страдат и двата пола, затова следните съвети за безопасно обезкосмяване са подходящи за мъже и жени.

Подготовка преди обезкосмяване при атопичен дерматит

Първата препоръка при атопичен дерматит е да изберете бръсненето пред останалите методи за обезкосмяване. Това е най-безопасният вариант за атопичната кожа. Използването на крем за депилация или кола маска крият по-голям риск от кожно раздразнение. Уверете се, че бръсначът, който използвате е достатъчно остър и редовно подменяйте бръснарските ножчета. Преди да започнете задължително дезинфекцирайте устройството, за да избегнете инфекция.

Също така е добре преди бръснене предварително да намокрите кожния участък. Така космите ще бъдат по-еластични и лесни за махане. Но е важно да не използвате гореща вода, защото изсушава дермата и може да предизвика раздразнение.

За хората с атопичен дерматит е важен и изборът на продукти – заложете на тези, които са специално предназначени за бръснене и са с по-натурален състав. Въпреки че използването на сапун и топла вода при обезкосмяване е популярна практика, чувствителната кожа се нуждае от специално разработена формула с овлажняващи и омекотяващи съставки. Продуктите с кокосово масло, алое вера и хиалуронова киселина са подходящ избор, защото не дразнят атопичната кожа. От друга страна избягвайте изкуствените аромати и консерванти, които са враг на чувствителната дерма и могат да предизвикат нежелана реакция.

Нанасяне на хидратиращ продукт – основна препоръка при атопичен дерматит

След обезкосмяване е препоръчително да нанесете овлажняващ продукт, който да успокои и омекоти дермата. Основното нещо, от което се нуждае предразположената към атопичен дерматит кожа, е да я поддържате хидратирана. Редовното овлажняване помага за възстановяване на кожната бариера и може да облекчи неприятните симптоми на атопичния дерматит. За целта може да се доверите на висококачествени продукти, които възстановяват хидролипидния баланс, като Липобаза за дневна употреба и Нанобаза – за нанасяне вечер. Препоръчително е през деня да приемате достатъчно течности, за да осигурите хидратация на организма и отвътре.

Още полезна информация за атопичен дерматит може да откриете на…

Сайтът на програма Лекзема – единствената платформа у нас, създадена в помощ на хората с атопичен дерматит и техните близки. Ясната цел на програмата е да:

  • повишава осведомеността за заболяването
  • предоставя практически съвети за живот без страдание
  • оказва емоционална подкрепа на пациентите с атопична кожа и близките им

За да предостави всеобхватна и актуална информация, Програмата съчетава знанието и опита на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове, и пациенти от цялата страна. По-подробна информация за предлаганите услуги ще получите на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola