Есенно-зимният сезон крие сериозни рискове за обостряне на атопичен дерматит при деца. Рязкото понижение на температурата, ниската влажност на въздуха в обитаваните помещения и стресът, породен от завръщането към училищното ежедневие са предпоставки за влошено състояние на кожата. В следващите редове споделяме съвети, които ще са полезни за родителите на деца с атопична кожа.

Навременната профилактика предотвратява обостряне на атопичен дерматит при деца

Родителите непременно трябва да се фокусират върху идентифицирането и избягването на факторите, които отключват симптомите при атопичен дерматит или влошават неговото протичане. Често причината за кожното раздразнение се оказва някой компонент от диетата или фактор на заобикалящата околна среда. С оглед нарастващата заболеваемост от Ковид-19, специалистите напомнят, че прекомерната употребата на някои дезинфектанти може да влоши симптомите на детски дерматит.

Наблегнете на хидратацията

Овлажняването е от първостепенно значение за поддържане на кожата, страдаща от атопичен дерматит през есента. Ниските температури навън и сухият въздух в затворените помещения създават реална опасност за пресушаване на дермата. Оптималната грижа за атопична кожа при деца включва хидратация отвън и отвътре. В превод родителите трябва да следят малчуганите да приемат достатъчно вода и да нанасят качествени продукти за овлажняване на засегнатия участък. Редовната и продължителна употреба на подходящи хидратанти и емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент) намалява сухотата, възстановява хидролипидния баланс, успокоява и омекотява външната обвивка на детското тяло.

Изберете подходящо облекло

Тъй като кожата на децата с атопичен дерматит е особено чувствителна трябва да се избягва облекло, изработено от вълна или синтетични материи. Те могат да раздразнят дермата и да влошат състоянието й. Препоръчва се да заложите на дрехи, които са с по-широка кройка. А най-щадящата материя към кожата на децата е памукът.

Ограничете стреса, за да избегнете обостряне на атопичен дерматит при деца

Не на последно място родителите трябва да се погрижат за спокойствието на децата си. Доказано е, че стресът може да отключи пристъпи на раздразнение за атопичната кожа. Началото на учебната година обикновено е свързана със силни емоции при малките. Тук е ролята на родителите да възстановят душевното им равновесие чрез допълнителни занимания, като по този начин значително ще намалят риска от обостряне на кожното заболяване.

Подход в лечението на атопичен дерматит при деца

Атопичният дерматит изисква специфичен терапевтичен подход. Той зависи от възрастта, общото здраве на детето и тежестта на кожното раздразнение. Родителите, които имат съмнения, че детето им може да има атопична кожа, трябва да го заведат на преглед при дерматолог. Той може да включи системно или локално лечение, фототерапия и задължителни способи за поддържане на кожата и контрол на симптомите.

За пълна медицинска подкрепа, може да разчитате на програма Лекзема. Тя обединява опита на висококвалифицирани специалисти, фармацевтичната индустрия и мрежа от консултативни центрове за осигуряване на пълна грижа за хората с атопичен дерматит. Дерматолози, участващи в програмата, консултират в множество точки на страната, като координатите им можете да откриете тук. Запишете още сега детето си на първичен преглед. След установяване на възможен дерматит, ще му бъде назначена най-подходящата терапия за овладяване на състоянието и влизане в дълготрайна ремисия. За повече информация относно програмата и услугите, които предлага, позвънете на тел. (+359) 2 983 6211.

borola