Учени предполагат, че придържането към режим за отслабване може да има благоприятен ефект при хората с екзема. Към момента има данни, че кожното заболяване е свързано с наднорменото тегло. Други рискови фактори са генетичната предразположеност, промени в чревната микрофлора, нарушена кожна бариера и др. В следващите редове споделяме повече за връзката между килограмите, диетата и физическата активност с появата и симптомите при екзема.

Телесно тегло и екзема – каква е връзката?

Тъй като се предполага, че има връзка между свалянето на излишните килограми и подобряване състоянието на кожата при хора с екзема, през 2020 г. учени провеждат проучване по темата. То включва 40 души с екзема, а резултатите показват, че участниците, които са се придържали към програма за отслабване са изпитали значително облекчаване на симптомите.

Програмата е включвала комбинация от редовни аеробни тренировки и диета с ограничен прием на калории. Други изследвания доказват, че появата на екзема може да е обвързана с повишаване на индекса на телесната маса (ИТМ), но не откриват връзка между тежестта на симптомите и наднорменото тегло.

Към момента учените нямат доказателства дали благоприятният ефект от отслабването върху кожата с екзема се дължи на самата загуба на килограми. Възможно е ползите да са резултат от здравословните промени, които налага режимът за понижаване на теглото.

Препоръки за спазване на режим за отслабване при екзема

Въпреки че спортът предоставя редица ползи за здравословното състояние на организма, хората с екзема трябва да са особено внимателни по време на тренировка. Причината е, че физическата активност може да раздразни чувствителната кожа и да предизвика пристъп на обостряне. Например покачването на телесната температура и обилното изпотяване може да доведат до допълнителна дехидратация и влошаване на симптомите.

За да избегнете този негативен ефект, е препоръчително да изберете физическа активност с умерено натоварване и да правите чести почивки по време на тренировка. Задължително носете вода със себе си и приемайте течности по време на паузите. Добре е да заложите на облекло от естествена материя, което да не спарва кожата. Оптимален избор са екипите от 100% дишащ памук. След тренировка е важно да измиете тялото с хладка вода и задължително да нанесете овлажняващ продукт върху засегнатия кожен участък, например Липобаза.

Освен калориите, които приемате, от ключово значение е и вида продукти, които консумирате, ако имате екзема. Причината е, че някои храни са силни алергени и могат да влошат симптомите на кожното заболяване. Такива са:

  • Млечни продукти
  • Ядки
  • Яйца

Още полезна информация и съвети за осъществяване на ефективен контрол при екзема

Екипът на програма Лекзема ви приканва да се доверите на опитни дерматолози за овладяване на неприятните симптоми при екзема. Мисията на Програмата е да предостави цялостна грижа на хората, страдащи от кожното заболяване и техните близки. За целта платформата обединява на едно място опитът на лекари, фармацевти и пациенти от цялата страна.

Висококвалифицираните специалисти са на разположение да предоставят практически съвети за живот без страдание, да дадат полезна информация за кожното заболяване и да осигурят емоционална подкрепа на нуждаещите се. Повече информация за предлаганите от Програмата услуги можете да получите на тел: +359 2/437 37 95 или онлайн на сайта www.lekzema.com.

borola