Грижите при атопичен дерматит (екзема) трябва да се променят съобразно характеристиките на околната среда. Вижте как да осигурите оптимален комфорт на атопичната кожа през есенните месеци в 3 лесни стъпки.

Качествена хидратация

Хидратирането на организма е от първостепенно значение за поддържане на кожата с екзема в оптимално състояние. Това важи с особена сила за есента, когато в резултат на захлаждането навън и изсушаването на въздуха в помещенията, съществува реална опасност от пресушаване на външната обвивка на тялото. За най-добри резултати хидратирайте тялото отвътре и отвън. За вътрешната хидратация разчитайте на водата – тя най-добре от всички течности утолява жаждата на кожните клетки. За външната – на висококачествени емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Това са специално разработени средства, които предпазват кожата, склонна към атопия, от изсушаване и възпаление. Поддържат водно-липидната мантия на кожата и защитават от външни дразнители. Препоръчително е да ги нанасят непосредствено след баня върху добре подсушена кожа за максимално проникване на съставките.

Добър микроклимат – основна грижа при атопичен дерматит през есента

Подходящата температура и влажност у дома и в офиса са от ключова важност за доброто състояние на атопичната кожа през есента. Специалистите препоръчват, когато навън е хладно, градусите в обитаваните помещения да не надхвърлят 24. В противен случай кожата ще изсъхне, ще се възпали и ще започне да сърби. По отношение на атмосферната влажност, препоръчителните стойности са между 30 и 50%.

Подходящо облекло

Времето през есента е променливо. Подгответе се за всяка ситуация и защитете уязвимата атопична кожа от капризите му, като заложите на многослойно облекло. То ви позволява лесно да се адаптирате към температурните промени, като просто свалите или добавите дреха, когато сте в движение.

Обръщайте специално внимание на материята, от която са изработени дрехите. Избягвайте синтетиката, тъй като тя запарва, а потта може да провокира възпаление при дерматит. Спирайте се на естествени материи, за предпочитане памук. И последно, но не по важност – отдавайте предпочитание на широките кройки, които позволяват на тялото да се движи свободно.

Още съвети при атопичен дерматит

За повече препоръки, свързани с грижата за атопичната кожа, посетете интерактивния сайт на програма Лекземаwww.lekzema.com. Там са събрани на едно място здравни съвети и практични насоки за живот без страдание. В допълнение ще намерите актуални изследвания за кожното заболяване и ще се запознаете със съвременните тенденции в неговото лечение. Информацията е на клик разстояние от вас! За допълнителни въпроси и запитвания, свързани с темата за дерматита, напият екип е на ваше разположение.

borola