Екземата, известна още като дерматит е общото название за различни видове възпаления на кожата, като атопичен дерматит, контактен дерматит и други. Редица провокиращи фактори могат да обострят екземата, сред които и дехидратацията на организма. Небезизвестен факт е, че тялото на човек се състои от 75% вода. За оптимално водно съдържание в кръвта са необходими 92% вода. Когато човек не пие достатъчно течности, водното съдържание в организма му намалява и той не функционира с пълния си капацитет. Така се оказва, че дехидратацията спомага за обострянето на екзема, защото без прием на достатъчно количество течности, кожата се дехидратира (изсушава) и съответно е по-податлива към увреждания.

Дехидратацията обостря проявите на екзема! Как да се предпазим от дехидратация?

Може да си набавите необходимото количество течности, чрез хранителни източници, които съдържат вода. Такива са плодовете и зеленчуците. Храните, богати на омега-3 мастни киселини също намаляват сухотата на кожата, като я правят да изглежда свежа и здрава. Над 60% вода се съдържа и в макаронените изделия, както и в бобовите растения, затова те са удачен избор за хидратация на организма. Освен че е добре да се приемат храни с високо съдържание на вода е препоръчително да се избягват напитки, като кафе и алкохол, защото те дехидратират организма.

Наред с хидратирането на организма отвътре е препоръчително и използването на подходящи овлажняващи средства (Липобаза – дневен емолиент, Нанобаза – нощен емолиент) за постигането на оптимална хидратация на кожата.

Съветът на специалистите за справяне с екзема

Ние от екипа на програма „Лекзема“ съветваме страдащите от екзема (дерматит) непременно да се консултират със специалист. Нашите опитни дерматолози ще ви сътрудничат в борбата с кожното заболяване. Доверявайки им се вие ще получите индивидуално отношение. Бързо ще ви бъде назначена адекватна терапия. Начинът за връзка с тях е възможен, като си насрочите час за безплатна онлайн консултации, чрез контактната форма на сайта. Всеки заинтересован може да се запише и за безплатни прегледи, които се организират от програма Лекзема. Регулярни прегледи се извършват и в клиника Борола в София. Тя e основен диагностично-консултативен център на програма Лекзема или в мрежата от консултативни центрове в цялата страна.

borola