Ако упоритият себореен дерматит отново е напомнил за себе си през настоящия преходен сезон, не се плашете! За овладяване на проявите му можете да разчитате на определени храни и напитки. Кои са те ще узнаете още сега в редовете по-долу.

Храни и напитки, които помагат в борбата със себорейния дерматит

Източници на полезни мазнини

Колкото и нелогично да звучи, мазнините са пръв помощник при редица дерматологични проблеми. Ето защо специалистите препоръчват на страдащите от себореен дерматит непременно да ги включат в менюто си. Естествено тук не става въпрос за т.нар. „лоши“ мазнини, съдържащи се в червеното месо, колбасите, пържените храни, полуфабрикатите и фабрично произведените печива, а за тяхната здравословна алтернатива – „добрите“ мазнини. Продуктите, в които изобилстват, са студено пресованите растителни масла, ядки (бадеми, орехи, лешници), авокадо, яйчен жълтък, мазна риба.

Повече плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците непременно трябва да присъстват в ежедневното меню на хората със себореен дерматит. Те доставят на организма нужното количество витамини и минерали и съдействат за подобряване на имунитета. А когато естествените защитни сили са подсилени, симптомите на кожното заболяване (сърбеж, зачервяване и сухи или мазни люспи по кожата на лицето и скалпа) постепенно утихват.

Храни, богати на фибри

Ленено семе, леща, грах, фасул, нахут – всички тези храни предоставят на хората със себореен дерматит възможността да си набавят необходимото количество фибри и да овладеят кожното заболяване. Приемани редовно, те изчистват организма от токсини и спомагат за подобряване вида и състоянието на кожата.

Напитки с бирена мая

Този вторичен продукт от производството на бира е от изключителна полза на хората със себореен дерматит. Причината е, че действа пречистващо на организма, помагайки му да изхвърли натрупаните в кожата токсини. За постигане на оптимални резултати се препоръчва всеки ден да се приема по една супена лъжица бирена мая на прах или люспи, разтворена във достатъчно количество вода. Започването на деня с фреш от ябълки, моркови, целина и бирена мая също е изпитан начин за пречистване и подхранване на засегната от себореен дерматит кожа.

Още полезни насоки за справяне със себореен дерматит

За да се запознаете с повече изпитани стратегии в борбата срещу себореен дерматит, можете да посетите интерактивния сайт на програма Лекзема. Плод на усилията и отдадеността на доказани специалисти дерматолози, той събира на едно място всички методи за превенция и овладяване на тази трудна за прикриване форма на екзема. Освен чисто практически съвети там можете да намерите и достъпно представена информация за кожното заболяване, подкрепена с конкретни научни факти. При възникване на въпроси около прочетеното имате уникалната възможност да ги зададете чрез формата за безплатна онлайн консултация с нашите експерти или да посетите безплатните прегледи и училища за екзема.

borola