Редовното и умерено спортуване при дерматит (екзема) е един от най-добрите начини за подобряване на физическото и психическото състояние на засегнатите. За да е максимално ползотворна тренировката обаче, е добре да знаете някои неща предварително.

Препоръки за спортуване при дерматит

Преди да започнете да тренирате, е добре да вземете предвид следното:

Облечете се съобразно нуждите на кожата, за да извлечете максимални ползи от ежедневното спортуване при дерматит

Ако тренирате футбол, джудо или балет ще се наложи да носите специален екип. В повечето случаи той е изработен от полиестер, а не от памук, което е предпоставка за възпаление, сърбеж и зачервяване. За да предпазите кожата от дразнене, е нужно да носите тънки памучни дрехи под спортните дрехи.

В случай че не е необходимо специално облекло, заложете на широки шорти и тениска от естествена материя. Така кожата ще диша и ще се чувствате комфортно по време на тренировка.

Ако тренирате на открито, сложете шапка и слънчеви очила. Не забравяйте да защитите кожата си с дермокозметичен продукт против слънце. Подновявайте слънцезащитата на всеки 2 часа.

Загрейте, правете почивки, хидратирайте се и вземете душ след тренировка

Непременно загрявайте преди тренировка. Загрявката подготвя тялото за по-интензивно натоварване и намалява риска от травми.

Не се претоварвайте и отделяйте време за почивка. Докато отдъхвате, пийте вода и освежете кожата с термална вода. Вътрешната и външната хидратация ще направят чудеса с вашата кожа.

Веднага след спорт вземете душ, за да отмиете потта – един от големите врагове на засегнатата от дерматит кожа. Не се застоявайте под водната струя, защото рискувате да пресушите дермата. Следете температурата на водата да не надвишава 32° C. Подсушете нежно кожата с леки потупвания. Нанесете висококачествен емолиент като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент), за да запечатате влагата в кожните клетки и да поддържате кожата гладка и еластична.

Понякога е по-добре да пропуснете тренировката

Спортът се отразява благотворно на самочувствието, настроението и тонуса. Понякога обаче е по-добре да прескочите тренировка. Най-често това се налага, когато:

  • температурата навън е прекалено висока или твърде ниска
  • дерматитът се е обострил

Вече знаете най-важното за спортуване при дерматит. А сега вижте на кого да разчитате за осъществяването на контрол над упоритото кожно заболяване

Ние от екипа на програма Лекзема ви приканваме да се доверите на нашите опитни дерматолози, за да овладеете дерматита и да удължите ремисията. Доказани специалисти в своята област, те ще направят необходимото, за да подобрите вида и състоянието на кожата и да се почувствате добре в тялото си. Освен чисто практически препоръки за живот без страдание, те ще обогатят знанията ви за кожното заболяване. В случай на нужда ще променят и оптимизират наложената терапия. За връзка с тях използвайте контактната форма в сайта www.lekzema.com. Повече информация за предлаганите от Програмата услуги можете да получите на тел: +359 2/437 37 95.

borola