Ако сте попаднали в капана на неприятната комбинация между стрес и кожни заболявания, текущата статия е за вас. В следващите редове ще обясним реалната връзка между силното психическо напрежение и появата на кожни проблеми.

Какво причинява стресът на организма ни?

Високите нива на стрес в човешкото тяло често имат силен негативен ефект върху здравето. От болки в главата, чувство за отпадналост и стомашни неразположения, стресът може да ни причини и много по-големи здравословни проблеми. Хората, продължително подложени на силен стрес, имат слаба имунна система и са застрашени от често и дълго боледуване. Не на последно място, в дългосрочен план стресът може да доведе до сърдечно-съдови и кожни заболявания или сериозно да усложни симптомите им.

Знаем, че стресът е вреден, но защо? Причината се крие в честото и продължително излагане на стрес. Честото свръхпроизводство на адреналин води до появата на синдром на изтощените надбъбречни жлези или „adrenal fatigue“. Състоянието ни кара да чувстваме силна умора и притеснение. Механизмите, които стимулират имунната система при нормално производство на адреналин, сега я потискат. Това води до преждевременно клетъчно стареене и отключва редица заболявания.

Връзката между високи нива на стрес и кожни заболявания

Може би сте забелязали как когато сме подложени на стрес, кожата ни буквално „полудява“. Поява на пъпки, сухота, омазняване – това са само малка част от кожните проблеми, които се „отключват“ от стрес.

Причината е, че високото хронично напрежение провокира химически реакции, правещи кожата ни по-чувствителна и предразположена към различни кожни състояния. Докато някои от тях са сравнително безобидни, други са далеч по-сложни за овладяване. Сред тях са псориазис, розацея и екзема, които се считат за кожни заболявания, които могат да бъдат провокирани от хроничен стрес. Не е научно доказано, че той единствено води до появата им, но е в тясна връзка с усилване на симптомите. Особено ако сте фамилно предразположени към кожно заболяване, хроничният стрес може да допринесе за отключването му.

Ефективна помощ за овладяване на стрес и кожни заболявания

Целенасочените усилия за ограничаване на стреса са от изключително значение за намаляване на вредното му влияние върху организма. Сред тях са грижите, свързани със здравето като добра физическа активност, здравословната диета и отделяне на време за почивка. Тъй като стресът може да бъде причинен от разнообразие от фактори, при трудност със справянето, ви съветваме да потърсите помощ от специалист.
Ако хроничният стрес е влошил състоянието на кожата ви при кожни заболявания като екзема например, се обърнете към специализираната програма Лекзема. Тя включва взаимните усилия на видни специалисти, готови да ви окажат помощ във всеки момент. Те ще отговорят на въпросите ви, свързани с овладяване на кожното заболяване екзема. На платформата на Лекзема ще прочетете и интересни здравни новини, както и ще имате възможността да се възползвате от безплатен дерматологичен преглед.

borola