Текстилен контактен дерматит е често срещан дерматологичен проблем. Повече за тази форма на екзема, какво я провокира и как се овладява – научете в следващите редове.

Какво е текстилен контактен дерматит?

Текстилен контактен дерматит е форма на контактен дерматит (екзема). Тя се проявява с дразнене и обрив по кожата след контакт с определени тъкани и дрехи. Дерматологичният проблем може да се корени в самите дрехи или в материалите, от които са направени. Може да бъде и алергична реакция на кожата към химическите добавки при обработване на текстила, като бои, перилни препарати или други химикали.

Причини за поява на текстилен контактен дерматит

Всякакъв вид тъкани, включително естествени и синтетични, могат да причинят дразнене и обрив по кожата. Алергията към полиестер и алергията към латекс обаче, са най-честите причини за поява на текстилен контактен дерматит. Други чести причинители на дерматит от облекло, са вискозата, найлонът, еластанът и каучукът. Тези тъкани са по-стегнати и по-малко дишащи. Това може да провокира потене и влошаване на алергичната реакция на кожата.

Други чести източници на проблема са багрилата и химикалите, използвани за направа и обработка на дрехите. Към тях спадат формалдехид и пара-фенилендиамин. Други дразнители са етикетите, ластиците, гумените и металните елементи по дрехите. В копчетата, циповете и токите често се съдържа никел, който може да провокира алергична реакция (никелов дерматит).

Симптоми на текстилен дерматит

Проявите на текстилен контактен дерматит приличат на тези на екзема. Наблюдава се зачервяване, изсушаване и лющене на кожата, и поява на силен сърбеж. Обривът може да се получи часове след обличане на дрехата или контакт на кожата с дадена тъкан или елемент. В някои случаи алергична реакция се наблюдава след дни и дори седмици.

Най-често засегнатите зони са сгъвките на ръцете и коленете, подмишниците, слабините, и други области, където дрехите са пристегнати и се трият в кожата.

Съвети за предпазване и контрол на контактен дерматит

За да се предпазите от контактен дерматит, избягвайте контакта с тъкани, които причиняват раздразнение. Това не важи само за дрехите, които носите, а и за килимите, покривките, спалното бельо и други домашни потреби. Предпочитайте дрехи от естествени материи, като лен и памук, както и по-светлите такива – при тях се използват по-малко багрила. Носете обекла със свободна кройка и ги изпирайте винаги след като сте ги купили. Използвайте перилни препарати, за които сте сигурни, че не причиняват нежелани реакции.

Хората с атопичен дерматит и чувствителна кожа са по-уязвими към контактна екзема. Независимо дали сте атопик или за пръв път сте засегнати от контактен дерматит, потърсете помощ от дерматолозите на програма Лекзема. Те ще ви помогнат бързо да овладеете състоянието и да си върнете комфорта. Специалисти към програмата консултират в различни точки от страната – открийте контактите им тук. Можете да зададете въпроси относно всички форми на екзема чрез формата за онлайн консултация.

borola