Фотодерматит представлява кожно възпаление, познато още като слънчев дерматит. Това е една от по-специфичните форми на алергичен контактен дерматит, която се проявява изключително и само когато кожата бъде изложена на слънчева светлина.

Фотодерматит – прояви и рискови групи на кожното заболяване

Фотодерматит се характеризира с появата на раздразнение на повърхностния слой на кожата вследствие на слънчево изгаряне. То се проявява със зачервяване, обрив и силен сърбеж по кожата. В по-тежките форми на кожния проблем могат да се образуват и мехури и кожни люспи.

Подобна реакция на кожата се провокира от недостатъчно производство на меланин. Но в някои от случаите количеството на меланин е достатъчно, но пък кожата проявява свръхчувствителност към ултравиолетовите лъчи.

Най-предразположени към слънчево изгаряне и развитие на фотодерматит са малките деца, бременните жени, естествените блондини и любителите на изкуствено придобит тен чрез солариуми. Други фактори, които повишават вероятността от развитие на фотодерматит, са наличието на хронични заболявания на вътрешните органи, предразположеност към алергични прояви, метаболитни нарушения, остри инфекции и прием на определени медикаменти, които имат фотосенсибилизиращ ефект.

Насоки за превенция и овладяване на фотодерматит

Най-висок е рискът от слънчеви изгаряния в края на пролетта и началото на лятото, когато слънчевата активност е най-висока и тялото все още не е привикнало към действието на UV-лъчите. Затова е важно най-вече в този период на годината да се избягва активното излагане на слънце, особено в най-горещите часове на деня – между 11 и 16 часа.

При излагане на слънце се препоръчва носенето на леки и естествени дишащи материи като памук и лен, които покриват колкото се може по-голяма част от тялото.

Използването на деликатно и натурално слънцезащитно средство също е силно препоръчително. Подходящи са средствата от дермокозметичната серия ДжинДжира/GinGira®, която се предлага в разновидности за малки деца и възрастни. Сред тях най-подходящи за качествена слънцезащита са ДжинДжира Алба/GinGira® Alba и ДжинДжира Алба Бебе/GinGira® Alba Bebe. Те поддържат кожата добре хидратирана, намаляват изсушаването вследствие излагането на слънце и притежават защитен физичен UV-филтър – цинков оксид.

Избягването на медикаменти или козметични средства, които повишават чувствителността на кожата към слънчевите лъчи, също е от първостепенно значение за превенция на изгаряния и влошаване на състоянието.
Фотодерматитът се овладява успешно чрез прилагането на локална терапия с продукти, съдържащи хидратанти и емолиенти, като Липобаза и Нанобаза. При по-тежките случаи обаче може да се наложи прилагането на фототерапия с цел намаляване на фоточувствителността на кожата към слънцето.

borola