Екзема (дерматит) е възпалително кожно заболяване, което се проявява с периоди на обостряне и ремисия. Това означава, че има сезони, в които симптомите се влошават, както и фактори, които могат да  отключат обостряне на проявите.

Съществува реална връзка между начина на хранене и отключване на проявите на екзема. Някои храни са подходящи, други не толкова. В сезона на обостряне на проявите на екзема – есента – е добре да сте наясно кои храни усложняват проявите на кожното заболяване.

Топ 5 храни, които не се препоръчват за хора с екзема

1. Млечни храни

Тук спадат всички млечни хранителни продукти – сирене, кашкавал, мляко, сметана, които се произвеждат от млякото на тревопасни животни.

И въпреки че суровото мляко се смята за по-полезно и по-лесно за усвояване от организма от пастьоризираното, то може да предизвика обостряне на симптомите на екзема при определени хора, особено ако са чувствителни към казеин – специфичен белтък. В кравето мляко казеинът заема 80% от белтъчното съдържание.

2. Глутен

Голяма част от зърнените храни съдържат глутен – растителен протеин, към който определени хора изпитват непоносимост. Но храните, съдържащи глутен, са особено неподходящи за хора, които страдат от екзема, защото този растителен белтък отключва симптомите на заболяването.

Пълноценни заместители на глутен съдържащите храни са киноа, амарант, просо и елда.

3. Яйца

Кокошите яйца са сред храните, които също могат да предизвикат обостряне на проявите на дерматит при голям процент от хората. В някои от случаите се изпитва поносимост към пъдпъдъчи, гъши и патешки яйца, но ако усетите непоносимост към един вид, най-добре ограничете консумацията на всякакви яйца за известен период от време.

4. Фъстъци

Фъстъците и фъстъченото масло са доста разпространени в хранителната индустрия и затова много производители отчетливо отбелязват на етикетите на храните дали съдържат или не съдържат фъстъчено масло.

5. Зеленчуци от семейство Картофови

Определени зеленчуци като чушки, патладжани, домати, картофи и дори супер-плодът годжи бери могат да обострят проявите на екзема. Всички храни, които са произведени с тези продукти, като кетчуп и доматен сос, също трябва да се избягват.

Качествена грижа за хора, които страдат от екзема

Тъй като екзема е хронично кожно заболяване, за хората, които страдат от нея, най-важно е да си осигурят по-дълги периоди на ремисия. Това може да стане като следват препоръките на своя лекуващ лекар и избягват факторите, които отключват проявите на заболяването.

Всеки, които се интересува от допълнителна информация и консултация, може да я получи на сайта на програма Лекзема, създадена с грижа за хората, страдащи от кожното заболяване.

borola