Дерматит, познат още като екзема, е кожно заболяване, което се развива вследствие на някои имунологични нарушения, повишена чувствителност към инфекции или нарушена кожна бариера и като цяло е с изразена генетична предразположеност.

За съжаление дерматит е комплексно заболяване, което може да се обостри от различни провокиращи фактори. Тренировките и спортните занимания са едни от тях.

Как тренировките се отразяват на хора с дерматит?

Спортът и физическата активност подобряват здравето на сърцето, както и настроението, но при хората с екзема се наблюдава обостряне на симптомите – зачервяване, чувствителност и сърбеж. Но това не трябва да е причина за отказване от тренировките, а в действителност може да съдейства за облекчаване на състоянието, тъй като спортът намалява стреса, а той е един от основните провокиращи фактори за обостряне на дерматит.

Полезни съвети за хора с дерматит, които тренират

  • Не позволявайте тялото да прегрее – това може допълнително да обостри оплакванията. За целта е необходимо да правите достатъчно почивки и да разделите тренировката на няколко фази.
  • Спрете за няколко минути и позволете на тялото да се охлади. След това може да продължите с тренировката.
  • Хидратацията е важна част от всяка тренировка и особено важна е за хората, които страдат от екзема.
  • Ако е прекалено горещо в залата, застанете в най-климатизираната част на помещението. Избягвайте интензивното натоварване и тренирайте в по-прохладната част от ежедневието.
  • Солта и киселинността в потта могат да изсушат кожата и това да доведе до протъркване и дразнене. За да сведете до минимум изпотяването и негативните последици, носете със себе си памучна кърпа и се подсушавайте своевременно след изпотяване. Носете леки и дишащи дрехи, за предпочитане памучни, за да може потта да се изпарява. Освен това е препоръчително спортният екип да е с един размер по-голям, за да не се получава търкане с повърхността на кожата.
  • Перете спортния си екип след всяка тренировка с мек, неароматизиран прах за пране с неутрално pH.

Добре е да се избягват тежки и продължителни тренировки по време на обостряне на състоянието. Вземете необходимата почивка и се погрижете за кожата си, докато не се възстанови напълно. След това може да се върнете към обичайната си рутина и да възстановите тренировките си.

Също така помислете за своя режим на хранене, тъй като някои храни съдействат за обостряне на кожните проблеми.

Ежедневната рутинна грижа за кожата в домашни условия също не е за подценяване, но когато се появят въпроси и съмнения относно заболяването, е добре да се консултирате със специалист. Безплатните онлайн консултации и прегледи, провеждани от програма Лекзема, също са на разположение за всеки, който се нуждае от допълнителна информация.

borola