Прилагането на билки при себореен дерматит върху засегнатите участъци често има положителен ефект. Природните лечения са търсено решение за овладяване симптомите на кожното заболяване, тъй като имат благотворно действие и не предизвикват нежелани реакции. Но всички билки ли са подходящи и ефективни за дерматита? На този въпрос отговаряме по-надолу в статията, посочвайки ви подходящите природни дарове за тази цел. Не пропускайте.

Себореен дерматит – малко повече за проблема

Себорейният дерматит е форма на екзема, която се проявява с хронични възпаления по кожата. Най-често те се образуват в областта на скалпа, носа и веждите, както и на други места по тялото с висока концентрация на мастни жлези. Обикновено дермата там е зачервена, силно сърбяща и лющеща се. Това, само по себе си, създава голям дискомфорт на засегнатите. От себореен дерматит могат да страдат както възрастните, така и децата. Причините за поява на състоянието се крият в хиперсекреция на мастните жлези и заселването на кожата с гъбички от рода Malassezia. Те причиняват и пърхот по скалпа. Част от факторите за развитие на себореен дерматит са:

  • хормонален дисбаланс
  • прекомерна употреба на алкохол
  • отслабени имунни функции
  • автоимунни заболявания

Алое вера – една от чудотворните билки при себореен дерматит

Проучвания показват, че Алое вера може значително да подобри симптомите на себореен дерматит, което го прави популярен избор за естествено лечение. Растението е известно със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства. Гел от него приложен локално върху засегнатите участъци може да намали възпалението, зачервяването и сърбежа. Алое вера също е богато на витамини и антиоксиданти, които подпомагат заздравяването и хидратацията на кожата.

Масло от Чаено дърво – една от важните билки при себореен дерматит

Маслото от Чаено дърво, получено от листата на дървото Melaleuca alternifolia, има силни противогъбични и антибактериални свойства. То е особено ефективно срещу дрождите Malassezia, които често са причина за появата на себореен дерматит. Например прилагането на разредено масло от Чаено дърво върху засегнати части като скалпа например, може да помогне за намаляване присъствието на гъбички, облекчаване на сърбежа и намаляване на лющенето. Изследвания подкрепят ефективността на маслото от Чаено дърво при лечение на себореен дерматит, отбелязвайки способността му значително да намалява симптомите.

Лайка при себореен дерматит – не пропускайте нейните ползи

Лайката е друга билка, известна със своите противовъзпалителни и успокояващи ефекти. Екстракт от Лайка на компреси или във вана се използва локално за успокояване на раздразнената кожа и намаляване на зачервяването и сърбежа. Билката съдържа съединения като бизаболол и хамазулен, за които е доказано, че притежават мощни противовъзпалителни свойства. Лайката може да се използва няколко пъти на ден, дори и от малчуганите.

Куркума – една от изненадващите билки при себореен дерматит

Куркумата, със своя активен компонент куркумин, е добре известна със своите мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Използването на Куркума локално или включването й във вашата диета може да помогне за справяне със себорейния дерматит чрез намаляване на възпалението и поддържане цялостното здраве на кожата. Куркуминът е обстойно изследван за неговия терапевтичен потенциал в дерматологията, показвайки обещаващи резултати при намаляване симптомите на себореен дерматит.

За още алтернативни методи за лечение на себореен дерматит и други стратегии за овладяване на състоянието се доверете на специалист

Ако все още имате въпроси, касаещи състоянието на вашата кожа, можете да се доверите спокойно на специалистите дерматолози от програма Лекзема. Това е уникална платформа, която обединява усилията на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове. Те са с богат опит в диагностиката и лечението на различни видове екземи и справянето с негативното им отражение върху качеството на живот на пациента. Програмата осигурява безплатни онлайн консултации, като можете лесно и удобно да зададете въпросите си тук. За допълнителна информация нашият екип винаги е на разположение на office@lekzema.com.

borola