Екзема в ушите – тя може да наруши дори и спокойния сън. Сърбеж, зачервяване, подуване, а дори и болка при допир? Ако изпитвате нещо подобно в тази област, то може би имате екзема в ушите. А, сега нека разгледаме нейното развитие и какво може да направите, за да не се появява отново!

Екзема в ушите – какво представлява?

Ако кожата в областта е раздразнена, наблюдава се зачервяване и имате непреодолимо желание да се почешете точно там, най-вероятно става дума за екзема в ушите. Не се притеснявайте, тя не е заразна. Преди всичко е важно да разберете каква е точната причина за нейната поява, но във всеки случай е добре да се консултирате с лекар, който ще потвърди диагнозата и ще назначи подходящо лечение.

Какво причинява екземата в ушите?

Има много причини за нейната поява, но най-честите от тях са:

  • Алергична реакция – екземата в ушите може да бъде в резултат от контакт с алерген и да се появи напълно внезапно. В отговор на това, вашата имунна система е свръхактивна и създава възпалителен отговор.
  • Атопичен дерматит – вече имате суха кожа и екземата в ушите е налице, но не само в тази област. Този тип екзема е свързана с кожното заболяване, което е наследствено и най-често се появява в ранна детска възраст. Кожата е по-чувствителна и следователно, по-реактивна, а в резултат на това възниква хронична възпалителна реакция.
  • Влага – понякога ушната екзема може да бъде причинена от твърде многото влага в ушния канал или мида, напр. при редовно плуване или неправилно подсушаване след душ.
  • Възрастова – причината за ушната екзема може да бъдат годините. Кожата на възрастните хора е по-чувствителна и изсъхва по-бързо при температурни промени, често миене и контакт с определени вещества.

Най-честите симптоми при екзема в ушите

Ако се съмнявате, че може би имате екзема в ушите, то това са най-разпространените симптоми, които биха могли да се появят:

  • Зачервяване в областта
  • Осезаемо по-суха кожа
  • Сърбеж, който може да стане дори болезнен след почесване
  • Корички

Как да се предпазите от екзема в ушите?

Каквато и да е причината за поява на екзема в ушите ви, то ще ви дадем някои съвети, които може да следвате, за да се предпазите максимално добре:

  • Измийте старателно ушите под душа, след което използвайте навлажнен памучен тампон, с който да почистите зоната около тях нежно.
  • Внимателно подсушете външната и вътрешната страна на ушите, без да търкате. Също, може да използвате сешоар на най-ниската му степен, ако чувствате влага в ухото си все още. Избягвайте да чешете интензивно или търкате, доколкото е възможно.
  • Нека излагането на внезапни температурни промени и влажност бъде сведено до минимум.

Вече знаем най-важната информация, която засяга екземата в ушите, а за още интересна такава – може да следите нашия блог. И не забравяйте, в случай че имате съмнения относно появата на такъв тип екзема, то не прилагайте лекарства и методи на собствена отговорност, защото това е един от нашите най-важни органи, към които трябва да се отнасяме с повишено внимание. Вместо това, доверете се на лекар – специалист в областта, установете причината заедно и лекувайте правилно!

Екзема – помощ от нас за вас

Ако страдате от тази форма или друга на екзема, то вие може да потърсите съдействие от екипа на програма Лекзема. Това е една уникална платформа, която е събрала в себе си знанията, богатата информация и опита на висококвалифицирани специалисти, които са готови да помагат. А, на база последни научни изследвания, страдащите от екзема могат да бъдат насочени към:

За един по-добър живот за хората, страдащи от екзема – това е нашата кауза. А, при допълнителни въпроси, не се колебайте и се свържете още сега с нашия екип, който е винаги тук, за вас – office@lekzema.com

borola