Екзема и стрес – причини, симптоми и лечение, всичко, което ще разгледаме в статията. Натовареното ежедневие, познато до болка на много от вас, благодарение на хилядите задачи, които имате. Напрежение в работа, изпити… в деня на всеки има много източници на стрес. А, този поток от емоции може да повлияе на психическото и физическото благополучие. А, какво се разбира под „стрес“ и може ли той да причини екзема – разберете сега.

Чувствате ли се стресирани, а имате ли червени петна по някоя част от вашето тяло? След отговорите на тези два въпроса, и в случай, че те са положителни – би било добре да си запишете час при лекар, за да установите дали това не е проява на екзема.

Какво са екземата и стресът?

Екземата е възпаление на кожата, известно още като дерматит – често срещано, както при деца, така и при възрастни. Всъщност, това е хронично заболяване, което се характеризира с червени, сърбящи петна върху най-често, суха кожа. Важно е да знаете, че екземата не е заразна. Тя се появява при хора с атопия, т.е. – при хора с генетично обусловена свръхчувствителност към влиянието на околната среда.

Преди да разгледаме връзката между екзема и стрес, трябва да си припомним какво всъщност е стреса. Това е емоционална и/или физическа реакция на тялото, която е в резултат от напрежението от дадена ситуация. По правило, стресът се предизвиква от ситуации, възприети от нас като „опасни“. Важно е да отбележим, че всеки е податлив на стрес до известна степен, въпреки това – ако усещате подобно чувство в продължителни периоди от време, то е необходима консултация със специалист.

Екзема и стрес – каква се случва?

Всъщност, има известна връзка между екземата и стреса, но стресът, сам по себе си, не е фактор, който причинява появата на кожния проблем. А, има пет основни неща, които могат да предизвикат или да влошат екземата, а това са различни дразнители, алергии, емоции, микроби и самата екзема (колкото повече се чешете, толкова по-зле става).

Как се случва влошаването при екзема и стрес?

Психологическото въздействие на обостряне на екземата върху човек е неоспоримо. Всъщност, това е и причината да възникне психодерматологията, разглеждаща връзката между психологията и дерматологичните проблеми. От една страна, екземата може да предизвика чувство на дискомфорт и срам, свързано с това, че другите често се заглеждат по външните „несъвършенства“ и следователно, това да стресира засегнатото лице. От друга страна, стресът насърчава чесането, явявайки се като рефлекс, което допълнително влошава екземата. Така, че – това е един порочен кръг. Стресът също може да повлияе и на продължителността на обострянето или на това, до каква степен екземата се разпространява по тялото.

Психика, екзема и стрес

Невъзможно е да потискате емоциите си, но тяхното разбиране ви позволява да се дистанцирате от някой неща и да се грижите повече за себе си. Здравословното самочувствие помага на пациентите да поемат грижите за здравето си в свои ръце. А, ще ви издадем и една малка тайна – плацебо ефектът, при който нагласите на пациентите влияят върху лечението и неговата ефективност, се твърди, че може да достигне до цели 60-70% при определени заболявания. Така, че – не подценявайте собствената роля в лечението си!

Първата платформа у нас, която ще ви даде цялата информация, от която се нуждаете

Програма Лекзема – тя е специално създадена с цел да предоставя пълна, своевременна и достоверна информация, подкрепена с научни факти за вас. Страдащите от различни видове екзема могат да се доверят напълно на уникалната по рода си платформа, защото тя обединява усилията на висококвалифицирани специалисти в областта на дерматологията. Може да зададете въпросите си напълно безплатно, лесно и удобно, като заявите вашата онлайн консултация още сега!

Осигурете си пълноценния живот, който заслужавате, а за повече информация, нашият екип е винаги тук, за да помогне на вас – office@lekzema.com

borola