За съжаление косопад при себореен дерматит също се класифицира като един от симптомите, съпровождащи състоянието. Въпреки, че не се счита за един от честите признаци, по които да се разпознае, все пак е фактор за сериозен дискомфорт на засегнатите и може да се отрази върху тяхното самочувствие. Какви са причините за поява на косопад при себореен дерматит и препоръките за подпомагане на назначената терапия може да разберете в следващите редове.

Разбиране на причините за косопад при себореен дерматит

Себореен дерматит е кожно заболяване, което се проявява с образуването на люспести бели или жълтеникави плаки върху мазни области като скалпа, лицето или вътрешността на ухото. Понякога кожата изглежда раздразнена и зачервена. Загубата на коса, свързана със себорея, често се приписва на възпалението на космените фоликули, причинено от свръхпроизводството на себум. Прекомерното омазняване може да запуши порите, да попречи на растежа на косата и да допринесе за отслабването на космените стъбла. Освен това наличието на гъбичката Malassezia globosa, отговорна за развитието на себореен дерматит влошава състоянието. Отделяйки олеинова киселина, кожата на скалпа допълнително се раздразва, което предизвиква сърбеж и непрестанно чесане, а това и до загуба на коса.

Домашни средства за подпомагане лечението на косопад при себореен дерматит

Въпреки че търсенето на професионална помощ е от решаващо значение за лечение и контролиране на кожното заболяване, има няколко ефективни домашни средства за облекчаване на симптомите и насърчаване здравето на косата.

Масло от чаено дърво против косопад при себореен дерматит

Маслото от чаено дърво притежава противовъзпалителни и противогъбични свойства, което го прави отлично средство за лечение на себореен дерматит. Според редица направени проучвания маслото от чаено дърво е ефективно в борбата с гъбичката Malassezia globosa. Доказано прилагането на напоен тампон с масло от чаено дърво върху кожата, е по-ефективно от предписано противогъбично лечение за заздравяване на лезии, причинени от тази гъбичка. Тъй като директно приложено върху кожата може да предизвика раздразнение и зачервяване при някои хора, е необходимо то да бъде в комбинация с друг вид натурални масла. За облекчаване на косопад при себореен дерматит разредете няколко капки масло от чаено дърво с кокосово или масло от жожоба и го масажирайте в скалпа. Оставете да действа около 30 минути, преди да изплакнете обилно с вода. Това лечение може да помогне за намаляване на възпалението, за контролиране производството на себум и насърчаване на по-здравословна среда на скалпа.

Гел от Алое вера

Алое вера има успокояващи и овлажняващи свойства, които могат да осигурят облекчаване на сърбежа и възпалението, свързани със себорея. Нанесете пресен гел от алое вера директно върху скалпа и го оставете да действа 20-30 минути, преди да изплакнете с хладка вода. Редовната употреба на лечебното растение може да помогне за успокояване на скалпа, да насърчи заздравяването и да укрепи космените фоликули. А това своевременно ще намали неприятния косопад при себореен дерматит.

Добри практики за справяне с косопад при себореен дерматит

Като за начало трябва да се погрижите за цялостното здравословно състояние на организма. Това включва прием на качествена храна, богата на витамини и омега-3 мастни киселини, редовна физическа активност, управление на стреса и поддържане на добра хигиена на скалпа с качествени продукти. От съществено значение е да се използват средства, специално предназначени за себореен дерматит с доказано качество и ефективност. В този случай дермокозметичното средство ДжинДжира Себорекс Спрей / GinGira® Seborex Spray е напълно подходящо за овладяване на себореята.

Допълнителна информация относно темата косопад при себореен дерматит

Ако статията ви е била полезна и желаете да продължите да четете по темата, посетете сайта на програма Лекзема – www.lekzema.com. Там ще намерите достъпни данни за кожното заболяване и общите стратегии за активен начин на живот без страдание. Освен това може да се възползвате напълно безплатно от онлайн консултация с доказан специалист дерматолог. Специалистите в програмата са съпричастни към страдащите от кожното заболяване и са се посветили на каузата за пълноценен живот за хората с екзема.

borola