Сърбеж, поява на белезникави и жълтеникави люспи, сухота и дискомфорт по кожата на главата – да, става дума за себорея по скалпа. Тази форма на екзема се среща и при двата пола и може да се развие във всяка възраст. Ако сте един от засегнатите от себорея по скалпа, не се старайте да я прикривате – овладейте състоянието! Екипът от здравната програма Лекзема предлага повече информация и съвети за справяне със себорея в следващите редове.

Какво трябва да знаете за себорея по скалпа?

Заселването на части от кожата с гъбичките Маласезия е главната причина за поява на себореен дерматит по скалпа. Предразположени към този вид екзема са хората с по-мазна кожа, тъй като тя отделя повече себум – храна за гъбичките. Най-често себорейният дерматит засяга окосмената част на главата, клепачите, веждите и носа, гърба и гърдите. Изявява се със силен сърбеж, зачервяване и раздразнение на дермата, поява и отделяне на мазни люспи по кожата. Носи голям дискомфорт на страдащите от нея поради видимото ѝ разположение и лесното обостряне на състоянието. Себорейните прояви могат да се засилят при злоупотреба с алкохол, прекомерно тютюнопушене, заседнал и нездравословен начин на живот, стрес и хормонален дисбаланс.

Какво още обостря себорейният дерматит по скалпа?

  • шампоани, съдържащи агресивни измиващи съставки
  • сухото, горещо или много студено време
  • разкрасителни процедури, при които се използват продукти с противопоказни за себорея съставки (напр. боядисване на косата)
  • разчесване на кожата на главата, използване на силна, гореща струя на сешоара при сушене на косата
  • прием на някои медикаменти
  • спад на имунитета
  • друго протичащо заболяване

Какво мерки да приложим за овладяване на себорея?

  • да се погрижим за доброто си здравословно състояние (физическо и ментално)
  • да преустановим употребата на някои доказано раздразващи себореята козметични продукти
  • да прилагаме редовно грижи за кожата на скалпа – правилно измиване на косата, дълбока хидратация на кожата на скалпа и предпазване от пресушаване на дермата
  • да приложим дермокозметично средство с мощно противогъбично действие (ДжинДжира Цинк Пиритион/GinGira® Zinc Pyrithione)
  • да изпробваме доказано ефективни терапии за себореен дерматит на скалпа – фототерапия, прилагане на хидратанти и емолиенти (Липобаза, Нанобаза)

Да се доверим на специалистите за успешно овладяване на себорея по скалпа

Видни дерматолози с богат професионален опит са обединили знания и усилия, за да създадат програма за грижа за хората с различни форми на екзема – Лекзема. Тя предлага на едно място всичко, от което засегнатите от екзема се нуждаят. Актуална информация, специализирани съвети, активно лечение и поддържащи терапии, онлайн консултации с дерматолози и училища за екзема. Това ще получите като се присъедините към голямото семейство на Лекзема. Доверете се на специалистите, за да не прикривате себореята, а да я овладеете успешно! Програма Лекзема достига по-лесно до всички интересуващи се чрез онлайн платформата си.

borola