Рискът от суха лющеща се кожа на лицето е реален, особено след употреба на по-интензивни продукти против стареене с ретинол. За това предупреждават експерти в областта на дерматологията.

Какво точно представлява ретинолът, на какво се дължат страничните ефекти от него и как ефективно да им се противодейства? За всичко това говорим в следващите редове.

Суха лющеща се кожа на лицето – потенциална неблагоприятна последица от употреба на ретинол

Ретинолът е форма на витамин А. Принадлежи към клас вещества, наречени „ретиноиди“. Открит е през 20-те години на XX век. Първоначално е предназначен за акнеична кожа.

Фокусът обаче се измества.

Благодарение на способността бързо да забавя процесите на стареене на кожните клетки ретинолът се превръща в една от най-търсените съставки в анти-ейдж козметиката.

Той действително носи редица ползи за здравето и вида на зрялата кожа. Прилаган локално, видимо изглажда кожния релеф, изравнява тена, намалява пигментните петна, свива порите и бори фотостареенето.

И все пак употребата на продукти против стареене с ретинол си остава нож с две остриета за кожата

Ретинолът може да изтъни горния слой на кожата и да стане причина за кожна свръхчувствителност. Не е изключено силно ексфолиращия му ефект да се превърне в дефект, като се стигне до раздразнения, зачервявания и лющене.
И нещо парадоксално, но факт!

Въпреки че успешно се бори с фотостареенето, ретинолът става опасен под действието на ултравиолетовите (UV) лъчи. Тук нямаме предвид, че предизвиква изгаряне, а че повишава кожната чувствителност. Неслучайно е желателно включването му в грижата за кожата на лицето да става постепенно и то през есенно-зимния период.

Друга важна препоръка е винаги да се започва с ниска концентрация на ретинола (0,1%). След като изминат няколко седмици и кожата привикне, може да се премине към по-висока концентрация (0,3% или 0,5%).

И накрая, но не и по важност. През деня върху лицето трябва да се нанася висококачествен слънцезащитен продукт за предпочитане с 30-ти или 50-ти фактор (SPF).

Решението срещу суха лющеща се кожа на лицето при употреба на анти-ейдж козметика с ретинол

Специалистите дерматолози от програма Лекзема, насочена към грижата за атопичната кожа, препоръчват осигуряване на оптимална хидратация на кожата при употреба на ретинол. Продукти като емолиента Нанобаза, които едновременно запечатват влагата в кожните клетки, възстановяват и поддържат кожната бариера са идеални за целта.

Това е високотехнологичен емолиент с незаменими мастни вещества (напр. церамид), идентични с тези, произведени от кожата. Въпросните мастни вещества проникват дълбоко в кожните слоеве, където се задържат, за да бъдат освободени при необходимост.

Емолиентът действа в няколко направления. Предпазва кожата от изсъхване, намалява сухотата и лющенето и защитава от вредни въздействия. Не е комедогенен (не запушва порите) и спокойно може да се нанася на лицето, включително околоочния контур и клепачите.

borola