Вероятно сте чували, че ексфолирането може да бъде противопоказно при атопична кожа. Е, това твърдение не е напълно вярно. Този вид почистване има ползи за атопичната кожа. Премахва натрупания слой мъртви клетки по повърхността на дермата, като по този начин подобрява външния вид и състояние на кожата. Ексфолирането все пак може да раздразни чувствителната дерма на атопиците, но само ако не се изпълнява правилно. Благодарение на съветите на Лаура Должи от блога за екзема It’s an itchy little world, хората с екзема могат да се възползват от ексфолирането без опасения! Ето и препоръките:

Използвайте нежно измиващо средство

Ако решите да екфолирате кожата си, задължително изберете нежно измивно средство. Най-добре е то да бъде с изцяло натурален състав или специално предназначено за нуждите на атопичната кожа. То трябва да почиства, но не и да изсушава допълнително дермата. Насочете вниманието си към естествените съставки в измивните продукти, като масло от ший, авокадо и маслиново масло.

Изберете удачно почистващо приспособление

Освен измивен продукт, за ексфолиране ще ви е нужно и удачно приспособление. Тъй като атопичната кожа е много чувствителна, трябва да изберете средство, което не е твърде грубо и абразивно. Можете да се доверите на четка за ексфолиране с меки косъмчета, която почиства, но не изтъргва кожата. Ако кожата е твърде възпалена, най-добре ексфолирайте с ръце или отложете този вид почистване за след успокояване на дермата.

Опитайте сами да приготвите скраб за ексфолиране

Най-добрият продукт е този, чиито съставки сами можете да изберете. За това и толкова много хора предпочитат сами да приготвят продуктите си за грижа за кожата. Ако решите да създадете скраб за атопична кожа в домашни условия, се доверете на съставки с доказано и безопасно действие. Такива са изпитаните и препоръчвани от хората с екзема – захар, сода и кокосово масло. Чрез съчетанието им получавате 100% натурална скраб с антисептично, овлажняващо и подмладяващо дермата действие!

Какво е противопоказно при ексфолиране на атопична кожа?

  • използване на измивни продукти с агресивни съставки
  • химически пилинг на кожата
  • силно изтъркване на кожата
  • често ексфолиране (повече от веднъж седмично)
  • ексфолиране при обострена екзема (с подмокряне на кожата)

Още ефективни и безопасни съвети при грижа за атопична кожа

Специалистите на програма Лекзема имат широк набор от съвети и разработени стратегии за грижа за атопичната кожа. За да ги научите, посещавайте редовно интернет платформата www.lekzema.com – здравната информация на нея се обновява всяка седмица. Платформата предоставя и възможност да зададете въпроси директно към квалифицирани дерматолози чрез формата за безплатна онлайн консултация. За повече информация, насрочване на физически преглед при дерматолог и стартиране на лечение, свържете се с нашия екип на тел. (+359) 2 983 6211.

borola