Сърбеж при екзема е един от главните симптоми, които подсказват за кожното състояние. При разчесване на засегнатия участък е възможно да влошите положението. Към момента точните причини за развитие на екзема не са напълно изяснени, но учените предполагат, че някои фактори поотделно или в комбинация могат да провокират или влошат състоянието. Това са:

  • Генетична предразположеност
  • Липса на специфичен протеин, наречен филагрин
  • Условията на околната среда
  • Стресови ситуации

В следващите редове споделяме защо екземата сърби и как се отразява на кожатата разчесването на засегнатия участък.

Причини за сърбеж при екзема

  • Пристъпи на възпаление
  • Увреждане на кожната бариера
  • Изпотяване

Екземата е състояние, което се характеризира с пристъпи на обостряне и периоди на ремисия. Някои вътрешни фактори като повишени нива на имуглобин Е антитела (IgE) в кръвта, са причина да настъпи период на обостряне на екземата. Кожата се възпалява, зачервява и сърби. Различни химични медиатори влияят на възпалението и сърбежа, включително веществото Р – невропептид, който действа като невротрансмитер и невромодулатор. При възпалителен процес се увеличава и притока на кръв към засегнатия участък, което е причина за сърбеж.

При хората с екзема се наблюдават някои изменения в горния (рогов) слой на епидермиса. Причината са дефекти в гена за синтез на филагрин, който отговаря за структурата на кожната бариера. Поради тези структурни нарушения, клетките не са в състояние да задържат вода. Тъй като естествените овлажняващи способности на кожата намаляват, тя става суха. Нарушения в тъканната мембрана също водят до трансепидермална загуба на вода. Има данни, че този процес протича с по-голяма сила през нощта, което обяснява защо някои пациенти се оплакват от засилен сърбеж.

Изпотяването е още една причина за засилен сърбеж при екзема. Счита се, че това се дължи на увеличаване нивата на невропептидите и промени в нервните окончания на потните жлези.

Как реагира кожата при разчесване?

Проблемът със сърбеж при екзема прилича на порочен кръг. При пристъп, хората често изпитват силен сърбеж. Но при разчесване тялото отделя още повече възпалителни медиатори, които на свой ред предизвикват още по-силна необходимост от почесване и сухота на кожата.

Оказва се, че самото разчесване, а не екземата, е основна причина за увреждане на дермата. То води до зачервяване, болезненост, а понякога дори предизвиква кървене. Напуканата кожа с нарушена бариерна функция е предразположена към инфекции и навлизане на дразнители и алергени (например прах или вещества, които отделят домашните любимци). Попаднали в организма те могат да провокират пристъп на обостряне на екземата.

За овладяване на сърбежа при екзема на среща са…

Висококвалифицираните дерматолози от Лекзема – програма без аналог у нас за цялостна висококачествена грижа за хората с екзема. Програмата обединява на едно място информацията и опита на:

  • медицински специалисти
  • фармацевтичната индустрия
  • мрежа от клиники и консултативни центрове
  • пациенти от страната

Основната цел е знанието да се превърне в работеща на практика система за контрол и овладяване пристъпите на екзема. Може да разчитате на специалистите от Програмата да:

  • ви насочват към общите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание
  • предоставят компетентна и актуална медицинска информация
  • проведат онлайн консултация

Повече информация за предлаганите услуги ще получите на тел.: (+359) 2 983 6211. За въпроси използвайте имейла office@lekzema.com.

borola