Много от хроничните здравословни проблеми протичат успоредно с т.нар. придружаващи заболявания. Екземата, и специално най-разпространената й форма – атопичен дерматит – най-често се асоциира с 3 придружаващи здравословни проблеми. Предразположеността към развитието им най-общо се означава като атопия. Хората с атопичен дерматит, които са развили едно от тези 3 придружаващи състояния, е много вероятно да развият и останалите 2.

3-те най-чести придружаващи заболявания при атопичен дерматит

Атопичен дерматит и астма. Над 50% от децата и над 20% от възрастните, страдащи от атопичен дерматит, развиват и астма. Това е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища, чиято връзка с атопичния дерматит се обяснява с общата им автоимунна природа и генетичната предразположеност. Някои от пациентите с атопичен дерматит имат астматични пристъпи много рядко, особено след детството. Макар и по-рядко, астмата може да създава проблеми и в зряла възраст, когато контролирането ѝ е по-трудно.

Атопичен дерматит и алергичен ринит. Около 20% от хората с атопичен дерматит страдат от сезонни прояви на алергичен ринит. То е провокирано от повишена алергична нагласа към полени, плесени и други алергени. Типичен пример за взаимовръзката на атопичния дерматит с алергичния ринит е едновременната проява на двете състояния през пролетта. Тогава много често екземата протича успоредно със сенна хрема – най-разпространената и типична за пролетта форма на алергичен ринит.

Атопичен дерматит и хранителна алергия. Според статистиката над 15% от бебетата до 18-месечна възраст, страдащи от атопичен дерматит, са алергични към някои типове храни. Най-често това са млякото, яйцата, продуктите, съдържащи ядки, соя и др. Много хора считат, че хранителните алергии отключват проявите на атопичен дерматит, но истината е, че това всъщност са етиологично свързани състояния, които протичат едновременно, а не се отключват взаимно.

Атопичният дерматит, астмата и алергиите формират т.нар. “атопична триада”. Свързва ги фактът, че изключително често се срещат едновременно, като именно атопичният дерматит е обединяващият ги център.
Затова екипът на програма Лекзема препоръчва при пациентите с атопичен дерматит, независимо от възрастта, да се полагат превантивни грижи за намаляване риска от поява на придружаващите атопични състояния.

borola