Съществуват алтернативни методи за лечение на екзема, чиято ефективност е подкрепена от науката и опита на пациенти и специалисти. За тях се счита, че облекчават неразположенията и помагат на засегнатите да подобрят състоянието на кожата и начина си на живот. Вижте най-популярните естествени методи за овладяване на кожното заболяване.

Диета

Много хора с екзема смятат, че тайната за овладяването ѝ се крие в диетата. И тъй като екземата е кожно възпалително заболяване, значи че в ежедневното меню трябва да присъстват храни с противовъзпалителен ефект. Добри примери са рибата, зеленолистните зеленчуци, бобът и лещата, яркообагрените плодове, и подправки като куркума и канела. Освен това, се препоръчва да се избягват храните, към които страдащият от екзема има алергия, или които се считат за потенциални алергени. Трябва да се преустанови консумацията и на храни, които имат изявен възпалителен ефект. Такива биват храните с глутен, млечните продукти, някои ядки, зърнени храни и яйца.

Пробиотици

Смята се, че съществува тясна връзка между състоянието на кожата и това на стомашно-чревния тракт. В тази връзка, нормализирането на бактериалното равновесие в червата би помогнало за подобряване на състоянието на дермата с екзема. Пробиотиците или „добрите” бактерии, са живи микроорганизми, които обитават стомашно-чревния тракт. Те контролират размножаването на вредните бактерии, повлияват имунната функция, и подсилват защитната бариера на храносмилателната система. Проучвания сочат, че бебетата с риск от екзема, имат различни видове и брой бактерии в стомашно-чревния си тракт, за разлика от останалите бебета. Счита се, че приемът на пробиотични добавки по време на бременността намалява опасността бебето да развие екзема.

Както всеки метод обаче, и този трябва да се обсъди с лекуващия лекар преди да започне да се използва.

Средства от природата като алтернативни методи за лечение на екзема

Средствата с изцяло природен произход се смятат за ефективна и безопасна алтернатива на останалите продукти за локално лечение на екзема. Сред тях с най-изявени качествата са гелът от алое вера, кокосовото и слънчогледовото масло.

Гелът от алое вера се слави с антибактериални, антимикробни, имуностимулиращи и заздравителни свойства. Особено подходящ е за кожата с екзема, която често е много суха, напукана и сърбяща.

Кокосовото масло е най-известният естествен хидратант, който хората с екзема използват. То може да успокои и омекоти дермата, като проявява и желаното антибактериално действие.

Слънчогледовото масло е също предпочитано природно средство за овлажняване, овладяване на възпаление и сърбеж, и подобряване на нарушената бариера на кожата с екзема.

Макар и да са с природен произход, с тези средства също трябва да се внимава. Консултирайте се с дерматолога си преди да започнете терапия с тях.

Основни терапевтични и алтернативни методи за лечение на екзема

За да научите кои са основните терапевтични методи и кои са работещите алтернативи за лечение на екзема, потърсете специалистите на програма Лекзема. Те ще разработят за вас най-добрата стратегия за пълно и трайно овладяване на кожното заболяване. Чрез програма Лекзема можете да насрочите час за дерматологичен преглед или да зададете бързо своите въпроси чрез формата за онлайн консултация. Свържете се още сега със сътрудници на програмата на тел. (+359) 2 983 6211 или по имейл office@lekzema.com.

borola