Ако търсите начини за домашно лечение на екзема (дерматит), значи сте на правилното място. Продължавайте да четете, за да разберете как от уюта на своя дом да овладеете симптомите на упоритото кожно заболяване.

Съвети за домашно лечение на екзема

Локално използване на масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е сред най-използваните масла в света. То идва от Австралия, където в продължение на векове се е прилагало при лечение на едни от най-често срещаните кожни проблеми. Ефективно е и при екзема. Благотворният му действие се дължи на растителния химикал терпинен-4-ол, който има силно изразено противогъбично и антисептично действие. Благодарение на това намалява зачервяването, сърбежа, дразненето и възпалението. Маслото се прилага върху засегнатите кожни зони.

Външно прилагане на алое вера

Алое вера е лековито растение с редица ползи за здравето и красотата. Освен че успокоява възпаления, причинени от слънцето, хидратира в дълбочина и поддържа кожата свежа и сияйна, алоето подпомага лечението на екзема. Това е възможно поради богатото съдържание на витамини (витамин С, Е), минерали и бета-каротин (прекурсор на витамин А). Използва се гелът в листата на растението, който се прилага директно върху засегнатото място.

Нанасяне на маска с мед и зехтин – работещ метод за домашно лечение на екзема

Медът притежава изразени антисептични и противовъзпалителни свойства и затова помага при кожни проблеми като екзема. Смесен със зехтин и нанесен върху засегнатите участъци, той бързо намалява зачервяването и облекчава сърбежа.

Прилагане на отвара от слез

Слезът е растение, което е силно препоръчвано при кожни проблеми като екзема заради своето регенериращо действие върху кожата. Използва се под формата на отвара, като шепа листа се варят във вода. След като сместа изстине, се прецежда и се прилага като компрес върху засегнатите от екзема участъци от кожата.

Мазане с масло от лавандула, невен и бадем

Комбинацията от масло от лавандула, невен и бадем е една от най-добрите смеси при екзема. Всяко едно от тези три масла хидратира кожата в дълбочина и я успокоява. В съчетание те взаимно допълват и усилват своето действие.

Вече научихте някои от добрите методи за домашно лечение на екзема. А сега е време да разберете къде да намерите специализирана помощ

Ние от екипа на програма Лекзема ви приканваме да се доверите на нашите висококвалифицирани специалисти. От тях ще получите професионално мнение кое е най-подходящото лечение на вашата екзема. Те ще ви насочат към стратегиите за активен начин на живот без страдание, ще ви предоставят компетентна и актуална здравна информация и не на последно място – ще ви окажат емоционална подкрепа. За връзка използвайте телефон (+359) 2 983 6211 или направете онлайн консултация, като зададете своите въпроси в контактната форма в сайта на Програмата – www.lekzema.com. Можете да запазите и час за преглед в клиника „Борола“ в София или в мрежата от консултативни центрове в цялата страна.

borola