Родители, днес ще поговорим по важната тема „атопичен дерматит при деца”. Ще дадем повече информация за това какво представлява кожното състояние, какви са симптомите му и как се третира. Продължете с четенето, за да научите всичко необходимо.

Атопичен дерматит в детска възраст

Атопичният дерматит е най-често срещаната форма на екзема. Представлява хронично възпалително състояние на кожата, с периоди на ремисия и обостряне. По-често се наблюдава при бебета и малки деца, като обикновено започва в ранна детска възраст (между 3 и 6 месеца). Има тенденция да се подобрява с порастване на детето.

Атопичният дерматит има имунологична основа. Смята се, че се проявява в резултат на комбинация от генетични и външни фактори. Такива могат да бъдат студено и сухо време, високи температури, липса на овлажняване на кожата, стрес, инфекции.

Децата, които имат фамилна анамнеза за атопичен дермат, астма или алергичен ринит, са по-склонни към развитие на атопична екзема.
Атопичните деца има форма на „чувствителна кожа”, която лесно може да се раздразни от изпотяване, определени материи, агресивни перилни и почистващи препарати. Децата с атопичен дерматит могат да имат алергии към храни, домашни любимци, акари, полени. Идентифицирането на потенциални алергии помага в лечението на атопичния дерматит.

Симптоми на атопичен дерматит при деца

Основните кожни прояви на атопичен дерматит включват:

  • суха, напукана и лющеща се кожа
  • силен сърбеж
  • почервеняване и подуване
  • задебеляване на засегнатите кожни участъци
  • поява на мехурчета, пълни с течност, и сълзене на кожата
  • бледа кожа на лицето
  • потъмняване на кожата на клепачите и около очите
  • промени в дермата около ушите, очите и устата

При кърмачета и малки деца атопичният дерматит обикновено обхваща скалпа, лицето, лактите и коленете – това са местата, които най-лесно се одраскват и раздразват.

При по-големи деца се проявява във флексорните зони – свивките на лактите, ръцете и коленете. Обриви и зачервяване на скалпа, зад ушите и по ходилата също могат да бъдат сигнал за атопия.

Някои деца с тежка форма на екзема могат да имат прояви по цялото тяло.

Подход в лечението на атопичен дерматит в детска възраст

Атопичният дерматит изисква специфичен терапевтичен подход. Той зависи от възрастта, общото здраве на детето и тежестта на екземата. Може да включва системно, локално лечение, фототерапия и задължителни способи за поддържане на кожата и контрол на симптомите.

Родителите, които имат съмнения, че детето им може да има екзема, трябва да го заведат на преглед при дерматолог. За пълна медицинска подкрепа, те могат да разчитат на програма Лекзема. Тя обединява опита на висококвалифицирани специалисти, фармацевтичната индустрия и мрежа от консултативни центрове за осигуряване на пълна грижа за хората с екзема. Дерматолози, участващи в програмата, консултират в множество точки на страната, като координатите им можете да откриете тук. Запишете още сега детето си на първичен преглед. След установяване на възможна езкема, ще му бъде назначена най-подходящата терапия за овладяване на състоянието и влизане в дълготрайна ремисия.

За повече информация относно програмата и услугите, които предлага, позвънете на тел. (+359) 2 983 6211.

borola