В текущата статия ще дадем отговори на най-често задаваните въпроси от родителите относно хронично-рецидивиращото кожно заболяване дерматит при деца.

Въпроси и отговори за кожното заболяване дерматит при деца

На каква възраст възниква дерматитът?

Хроничното възпалително заболяване дерматит/екзема се проявява най-често преди навършване на 6 месеца. В 80% от случаите състоянието се подобрява преди юношеството. Въпреки това, кожата през целия живот остава по-суха и лесно раздразнима. При стрес или излагане на други неблагоприятни фактори, екземата може отново да се обостри.

Какви са признаците на дерматит при деца?

Най-честите симптоми на дерматит/екзема са изсушаване на дермата, поява на зачервени участъци и сърбеж по кожата. Може да се забележи още задебеляване на дермата, поява на пигментирани участъци по клепачите и около очите, промени в кожата около устата, очите и ушите. При някои деца се наблюдават издутини по кожата на лицето, горната част на ръцете и бедрата.

Защо някои деца са засегнати от дерматит?

Главните причини за развитие на дерматит/екзема са семейната предразположеност и определени фактори на околната среда. Ако единият родител страда от екзема, рискът за развитие на заболяването при детето е 50%. Опасността се увеличава, ако и двамата родителите са „атопични” (страдат от някоя от формите на екзема).

Заразен ли е дерматитът?

Не, дерматитът/екземата не е заразно заболяване. Децата с екзема могат спокойно да играят с приятели без риск от разпространение на кожното заболяване.

Какво може да доведе до обостряне на състоянието?

Някои храни могат да доведат до възпаление на кожата и съответно до обостряне на проявите на екзема. Такива храни са млечните продукти, яйцата, фъстъците, някои морски деликатеси (риба, скариди). Често срещани „дразнители” са още животинска козина, някои материи, пот, хлор и други химически вещества, някои козметични продукти с агресивни съставки и др. След преглед от дерматолог и определяне на типа екзема се посочват конкретните дразнители и мерките за овладяване на възпалението след контакт с тях.

Какви са методите за терапия на дерматит при деца?

Екземата може да бъде успешно повлияна, като за тази цел е нужно още при първи симптоми на заболяване при най-малките да се насрочи преглед при дерматолог. Специалистът ще предложи комплексен набор от мерки за контрол над кожното заболяване. В тази връзка, приканваме всички родители на деца с екзема да потърсят съдействие от програма Лекзема. Тя е създадена с цел да подкрепи всяка стъпка на родителите и децата по пътя към овладяване на кожното заболяване. Програма Лекзема предлага експертната помощ на видни дерматолози, висококачествени средства за терапия и стратегии за продължителна ремисия и значително намаляване на проявите. В сайта на Лекзема (www.lekzema.com) ще откриете специализирана информация за кожното заболяване. Ще имате възможност да се възползвате от формата за безплатна онлайн консултация или да запишете час за безплатен преглед (графиците са посочени в раздел „Безплатни прегледи”).

borola