Важна тема за родителите е да могат да разпознаят атопична екзема при бебета и да знаят как да я овладеят. Обикновено засегнатия кожен участък е зачервен, сърбящ и покрит с люспи или малки мехурчета. Добрата новина е, че екземата при най-малките се поддава на лечение и е вероятно децата да я израснат. В следващите редове споделяме най-важното и полезното за всеки родител на бебе с екзема.

Причини за атопична екзема при бебета

Атопичната кожа при кърмачета се среща при близо 10-15% от тях. Конкретните причини за появата на екзема все още не са напълно изяснени. Предполага се, че дерматитът е резултат от свръхреакция на имунната система към даден дразнител. В тази графа попадат различни козметични продукти, сапуни, перилни препарати, сух въздух, изпотяване и още много потенциални „виновници“. Важно е да уточним, че тригерите за екзема при децата са строго индивидуални. Все пак рискът е значително по-висок при наследствена обремененост от страна на един от родителите. А когато и двамата са имали екзема в кърмаческа възраст, то опасността от дерматит при поколението нараства с 50%.

Хидратация – задължителна за атопична екзема при бебета

Най-доброто, което могат да направят родителите на деца с екзема, е да бъдат стриктни в нанасянето на подходящ овлажнител за деликатната бебешка кожа. В идеалния случай продуктите за хидратация се нанасят минимум 2 пъти дневно. Според проучванията освен честотата на прилагане на овлажняващия продукт, има значение и видът му. Важно е продуктът да работи в посока запечатване на влагата и да не предизвиква алергични реакции. Второто условие прави избора на подходящ хидратиращ продукт за бебешката кожа строго индивидуален и нелек за родителите. Те трябва да са подготвени, че е възможно да преминат през различни опции, докато открият най-подходящото овлажняващо средство за кожата на тяхното дете. Едно от предпочитаните решения срещу екзема у нас е комбинацията от два продукта, които възстановяват и поддържат целостта на кожната бариера при най-малките. Това са Липобаза – дневен емолиент и Нанобаза – нощен емолиент, които едновременно овлажняват и щадят бебешката кожа.

Хранене при деца с екзема

Въпросът за хранителния режим при бебета и деца с екзема е много спорен. Счита се, че тъй като екземата има възпалителен характер, се препоръчва избягването на някои храни, свързани с повишаване на инфламацията в организма. В този списък попадат млечните продукти, яйца, глутен, ядки и някои зеленчуци като патладжан, домати, чушки и др. Важно е да уточним, че тези хранителни препоръки не са подкрепени от солидни научни доказателства. Необходими са още изследвания, които да докажат връзката между храненето и екземата при бебета, а също и потенциалните рискове от изключването на дадени храни от детското меню. Ако смятате да направите известни промени в хранителния режим на най-малките, ви съветваме първо да се консултирате със специалист.

Програма Лекзема – всичко за дерматита/екземата на едно място

Специалистите от програма Лекзема са на среща за прегледи и консултации относно екзема при най-малките. Висококвалифицираните ни лекари са в готовност да помогнат на всеки родител на дете с дерматит да повиши осведомеността си за дерматологичното заболяване. Ако се нуждаете от практически насоки за подобряване на живота на детето с екзема или от емоционална подкрепа нашият екип е насреща! За да се възползвате от онлайн консултация, за записване на час за преглед или за отговор на въпросите по темата, които ви вълнуват се свържете с нас на имейл office@lekzema.com или на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola