Имунни биомаркери при новородени могат да помогнат за установяване на риска от развитие и тежестта на детска екзема (атопичен дерматит). Това сочи проучване, представено на 31-я конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV). Събитието е проведено в периода 7-10 септември 2022 г. в Милано. Излъчва се и онлайн.

Детска екзема и биомаркери в помощ на кожното здраве на малчуганите

Проучването, наречено „Бариерна дисфункция при новородени с атопия“ (Barrier dysfunction in Atopic newBorns, BABY), анализира данни на 450 бебета. 300 от бебетата са доносени и 150 – недоносени. Целта е да се изследва дали имунни и кожни биомаркери могат да предскажат появата и тежестта на екзема през първите 2 години от живота на детето.

Изследователите използват самозалепваща се лента, която им позволява бързо, лесно и безболезнено да вземат кожни клетки.

При новородени (от 0 до 3 дни) и доносени двумесечни бебета клетките се вземат от обратната страна на дланта. А при двумесечни недоносени бебета – от кожата между плешките.

Лентите са анализирани за имунни биомаркери, а състоянието на бебетата е проследявано през следващите две години.

Резултатите са повече от интересни! Повишеното ниво на TARC (хемокин, регулиран от тимуса) при 2-месечни доносени и недоносени бебета крие 2 пъти по-висок риск от екзема на 2 години.

Два други биомаркера – интерлевкин-8 (IL-8) и интерлевкин-18 (IL-18), пък са свързани с умерена до тежка екзема

Повишеният риск е налице дори след като се вземат предвид рискови фактори за екзема. Такива са атопия при родителите (алергичен ринит, атопичен дерматит, астма) и мутации на гена, кодиращ протеина филагрин.

Проучването установява още положителна връзка между нивото на TARC и тежестта на екзема.

„За пръв път доказахме, че неинвазивно събраните кожни биомаркери могат да прогнозират появата и тежестта на детски дерматит“. Коментарът е на главната авторка на изследването д-р Ан-Софи Халинг от болница Bispebjerg към Копенхагенския университет в Дания. Тя е обнадеждена, че резултатите ще помогнат за разработване на стратегии за превенция на екзема при деца с повишени нива на TARC.

Комплексна помощ при съмнение за детска екзема

Експертите дерматолози от програма Лекзема приканват всички родители на деца с подозрение за екзема да се обърнат към тях. Благодарение на своя богат опит те поставят правилната диагноза и назначат най-подходящото лечение. В случай че детето е с дерматит, предоставят практически насоки за по-добър живот.

Освен необходимата медицинска помощ, оказват и емоционална подкрепа на пациента и неговите близки. Това помага за приемане на кожното заболяване и осигурява кооперативност по отношение на лечението.

Предлаганите услуги (сред които онлайн консултация и училище за екзема) са напълно безплатни. Повече информация за тях може да се получи на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola