До известна степен е възможно да контролирате и предотвратите пристъпите на сърбяща екзема. При хроничното кожно заболяване наследствената предразположеност е силно изразена, което ограничава възможността за пълно излекуване. Но избягването на някои външни или вътрешни провокиращи фактори определено може да разреди пристъпите на възпаление. Ето нашите препоръки срещу обостряне на екзема.

Ограничете контакта на кожата с някои „тригери“ от бита

Най-сигурният начин за контрол върху екземата е да установите какво провокира пристъпите на обостряне и стриктно да го избягвате. На теория звучи просто, но в действителност определянето на т.нар. „тригери“ или дразнители за кожата не е никак лесна задача. Списъкът с потенциалните провокиращи фактори е дълъг, но тук споделяме най-честите причинители на екзема, с които почти всеки се сблъсква в ежедневието си.

Бъдете особено внимателни с:

  • Изделия от вълна и полиестер
  • Измивни продукти със силен аромат
  • Перилни препарати
  • Домакински препарати за почистване
  • Дезинфекциращи средства и козметични продукти, съдържащи алкохол

Кожата с екзема е особено деликатна и може да реагира бурно при контакт с тези на пръв поглед безобидни предмети от бита.

Използвайте ръкавици в домакинството и не само

Да, може да се каже, че правилно подбраните ръкавици са добър приятел на пациентите с екзема. В домакинството те са лесен начин да се предпазите от вредните химикали и дразнители, които може да обострят екземата. Сложете домакинските ръкавици при измиване на мръсни съдове, почистване на прозорци и като цяло при контакт с вода или препарати. Изберете такива, които да не спарват прекалено, защото потта може да изостри екземата.

През есенно-зимния сезон, когато въздухът навън е студен и сух, носенето на ръкавици ще ви спаси не само от измръзване, но и от дехидратация на кожата. При избора на този практичен аксесоар внимавайте с материята, защото както споменахме вълната не е добър вариант.

Не прекалявайте с престоя в банята за превенция на сърбяща екзема

За съжаление хората с екзема обикновено трябва да се лишат от удоволствието да вземат релаксиращ горещ душ или вана. Това е така, защото горещата вода буквално изсмуква влагата от кожата и отмива липидите, които отговарят за естественото овлажняване на дермата. По-сигурният вариант е да се изкъпете с хладка вода. След това подсушете внимателно с мека кърпа и веднага нанесете висококачествен овлажнител върху засегнатия кожен участък. Добър избор са емолиентите като Липобаза (за дневна употреба) и Нанобаза (за нанасяне върху кожата преди лягане).

Сърбяща екзема – всичко полезно на едно място

Висококвалифицираните специалисти на програма Лекзема са на разположение за всички пациенти със сърбяща екзема или съмнение за дерматит. Платформата има една ясна цел – да повиши информираността за кожното заболяване и да спомогне за осъществяване на по-добър контрол над екземата. За да изпълни мисията си, Програмата събира знанията и опита на висококвалифицирани експерти в областта на дерматологията, фармацевтичната индустрия и пациенти с екзема от цялата страна. За да получите доказани в практиката съвети, емоционална подкрепа или отговор на въпросите, които ви интересуват, се свържете с нас чрез формата за онлайн консултация тук. Още актуална здравна информация ще откриете онлайн на адрес: www.lekzema.com.

borola