Да, има и такова нещо като бебешка себорея. Около 2/3 от „пресните“ родители се сблъскват с нея. Ако и вие сте от тях, значи следващите редове ще са ви от полза.

Накратко за проблема бебешка себорея

Когато се говори за себорея при бебета, става дума за жълтеникави или бели люспички, наричани още млечни корички или крусти. Те обикновено се появяват по скалпа през първите седмици от раждането. Тук е мястото да подчертаем, че НЕ са резултат от лоша хигиена. Причината за появата им не е изяснена. Предполага се, че се дължат на преминалите хормони от майката към бебето в края на бременността или на гъбичката Malassezia globose. Тя е нормален обитател на кожата, но при повишена активност на мастните жлези провокира появата на себорея.

Крустите не вредят на детето, не са заразни и не причиняват сърбеж, което е основната разлика с атопичния дерматит. Проблемът е, че не са естетични и създават добри условия за развитието на бактерии. Това е и причината повечето родители да търсят начини да ги премахнат, а не да изчакат да преминат от само себе си, което се случава до навършване на 1 година на детето.

Общи препоръки за справяне с бебешка себорея

Млечните корички трябва да се размекнат, за да се отделят по-лесно от скалпа на бебето. Това може да стане в домашни условия, като се:

  • правят леки разтривки на скалпа с възглавничките на пръстите (никога с нокти) или мека хавлиена кърпа
  • намазва главата на бебето с преварен зехтин или бебешко олио, изчаква се 15-20 минути, след което косата се разресва с четка с мек косъм или гребен със заоблени зъбци в посока, обратна на растежа на косъма
  • измива окосмената част на бебешката глава със специален шампоан, който има меко и нежно почистващо действие и не дразни кожата

Потърсете незабавно помощ от лекар, ако неприятната бебешка себорея се разпространи в областта на ушите, веждите и слабините

Не отлагайте посещението при специалист и в случай че в зоната на крустите забележите подуване, кървене или изтичане на течност. А на кого да доверите грижата за бебешката кожа освен на дерматолозите от програма Лекзема! Те са доказани професионалисти с богат опит, които винаги подхождат с нужното внимание към всеки пациент. Мисията им е да предоставят цялостна грижа на хората с екзема. За целта на базата на последните научни изследвания предоставят компетентна здравна информация и насочват към общите стратегии за здравословен начин на живот без страдание. Не се колебайте да се възползвате от безплатните услуги, които предлагат на възрастните и децата – онлайн консултации. За въпроси позвънете на тел.: (+359) 2 983 6211 или пишете на имейл адрес office@lekzema.com.

borola