От какво се получава екзема е въпросът, който си задават всички, засегнати от кожното заболяване. В статията ще дадем повече информация за първопричините за развитие на екзема и потенциалните рискови фактори за обострянето ѝ.

От какво се получава екзема – роля на гените

Нека да започнем с това, че точната причина за появата на екзема все още остава неизяснена. Обикновено кожното заболяване се среща в семейства с медицинска история на атопични заболявания, като атопичен дерматит, астма и алергии. Според учените, именно гените са основните причини за развитие на дерматит и други атопични заболявания. Това означава, че е много вероятно да развиете атопичен дерматит, хранителна алергия, астма или алергичен ринит, ако някой от вашите родители страда от екзема. Вероятно е още, през годините тези заболявания да се развият едно след друго. Това явление се нарича атопичен марш.

Липса на определен протеин

През последните години учените наблюдават мутации в гена на филагриновия протеин при някои пациенти с атопичен дерматит. Този протеин е есенциално вещество за оформяне на отделни кожни клетки и изграждане на здрава бариера на кожата. При тези пациенти атопичният дерматит се е появил в ранна възраст, като проявите му са били по-тежки и придружени от астма и сенсибилизация.

Ако човек има генетична мутация, която пречи на правилното снабдяване с филагрин, може да развие кожни заболявания, като екзема или ихтиоза вулгарис. Според учените, загубата само на филагриновия протеин е достатъчна, за да промени ключови протеини и пътищата, отключващи екземата. Дефицитът на филагрин може да предизвика множество молекулярни промени във важни регулаторни механизми в кожата. Тези процеси се отразяват върху клетъчната структура и бариерната функция. Дори могат да повлияят това как клетките се възпаляват и реагират на стрес.

Рискови фактори за обостряне на екземата

Проявите на екзема могат да се обострят при излагане на определени рискови фактори, определяни като „дразнители”. Сред тях са:

  • стрес
  • различни видове алергени (хранителни, от околната среда)
  • инфекциозни агенти
  • определени съставки в козметика, препарати и други продукти
  • изсушаване на кожата
  • обилно потене
  • разчесване на кожата
  • сух въздух, ниски или твърде високи температури
  • хормонални промени
  • определени материи

От какво се получава екзема и как се овладява кожното заболяване?

Посочихме кои са причините, смятани за основни виновници за отключване на екземата. А сега следва да отговорим на другия важен за засегнатите въпрос, а именно как се лекува екземата. Все още медицината няма лек за това кожно възпалително заболяване. Това обаче, което облекчава значително живота на засегнатите от него, е влизане в ремисия. През този период изявите на заболяването затихват. Продължителността на ремисията зависи от ефективността на приложеното лечение.

За избиране на най-подходящия вид лечение на екзема, се обърнете към специалистите на програма Лекзема. Те ще ви помогнат успешно да овладеете проявите на кожното заболяване. Програма Лекзема е мрежа от висококвалифицирани дерматолози, клиники, консултативни центрове и фармацевтичната индустрия за осигуряване на пълна подкрепа и грижа за хората с екзема. На разположение сме на тел. (+359) 2 983 6211 и за връзка на имейл office@lekzema.com.

borola