Дерматит от памперси е проблем, който обикновено се асоциира с деца в бебешка възраст. Немалко възрастни (обездвижени или с намалена подвижност, страдащи от уринарна или фекална инконтиненция) обаче също са засегнати. В следващите редове ще поговорим именно за тях.

По своята същност дерматитът от памперси при възрастните не се различава от този при бебетата

Той е форма на т.нар. контактен дерматит. В основата му стоят външни и вътрешни фактори. Примери за такива са повишената чувствителност към аромати и материали, твърде рядката смяна на пелената, протриване на кожата.

Както подсказва наименованието, памперс дерматитът се проявява в кожните зони, които са в пряк контакт с покриващите ги пелени. Това са слабини, гениталии, задни части, горна вътрешна част на бедрата или т.нар. ингвинални гънки.

Симптомите се изразяват в зачервяване, поява на мехурчета и пъпчици в зоната на зачервяването, парене, сърбеж, залющване на кожата.

Превенция на дерматит от памперси при възрастни

Поддържането на кожата под пелената суха и чиста несъмнено е най-добрият начин за предотвратяване на памперс дерматит при възрастни. Макар днешните пелени да са супер абсорбиращи, те трябва да се подменят редовно – веднага или възможно най-бързо след като са изцапани/измокрени. По този начин се предотвратява прекомерната влага на кожата и продължителният ѝ контакт с урината и фекалиите, а оттам и кожното раздразнение.

При всяка смяна на пелената трябва да се извършва хигиенен тоалет с вода или мокри кърпички без алкохол и аромати. Почистването на кожата се прави внимателно, а подсушаването – с леки потупващи движения.

И накрая, но не по важност, памперсът не бива да се стяга прекалено много, за да може кожата под него да диша. Освен това е силно препоръчително редовно да се нанасят продукти с цинков оксид (ДжинДжира Алба Спрей/GinGira® Alba Spray). Причината е, че те предпазват кожата от неблагоприятните външни фактори по естествен и безопасен начин.

Експертна грижа при дерматит от памперси при възрастни

Когато превантивните мерки са неуспешни и дерматитът е налице, насреща са дерматолозите от програма Лекзема. Те са с богат опит в диагностиката и овладяването на различни видове екзема при деца и възрастни. Предлагат точната терапия за всеки, като вземат предвид индивидуалните му потребности.

Първичният преглед се провежда след предварително записване на час съгласно графика, който се обновява регулярно тук. Извършва се както в София, така и в мрежата от консултативни центрове в страната.

Още полезна информация има на страницата на Програмата www.lekzema.com. Допълнителни въпроси могат да се задават на office@lekzema.com или на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola