Ако имате сърбеж по кожата и тя се зачервява от време на време, е много вероятно да страдате от екзема. Това кожно заболяване е много често срещано при деца, но може да се срещне и при възрастни.
Атопичен дерматит (екзема) е най-често срещаният вид. Но екземата се проявява и в няколко други форми, всяка от които си има собствен набор от симптоми и фактори, които я провокират.

Някои от симптомите са общи за всички видове екземи (дерматит):

  • суха, белеща се кожа
  • зачервяване
  • сърбеж, който може да бъде интензивен

Видове екзема

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит е най-често срещаната форма на екзема. Той започва в детска възраст и с времето симптомите се смекчават или напълно изчезват до зряла възраст. Често медицинските лица наричат това състояние „атопична тройка“, защото често е в комбинация с други две състояния – астма и алергичен ринит (сенна хрема). Много хора с атопичен дерматит имат и другите две състояния.

Контактен дерматит

Ако имате червена, раздразнена кожа след контакт с определени вещества, е много вероятно да страдате от контактен дерматит. Той се дели на два вида – алергичен контактен дерматит (реакция на имунната система към дразнител като латекс или метал) и иритативен контактен дерматит. Иритативен контактен дерматит се проявява след контакт с химикал или друга субстанция, която дразни кожата.

Дисхидроза

Дисхидротична екзема се характеризира с поява на малки мехури, които се образуват по ръцете и краката. Това състояние се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.

Екзема на ръцете

Това е вид екзема, която обхваща само зоната на ръцете. Може да се появи при хора, които работят в сферите на фризьорство или почистване, където често се използват химикали, които дразнят кожата.

Невродермит

Този вид екзема е подобен на атопичен дерматит. В началните етапи засегнатите участъци на кожата са само зачервени и сърбящи. Редовното им разчесване води до оформянето на люспи по повърхността им.

Себореен дерматит

Червеният, сърбящ обрив по скалпа и други себорейни зони – например около носа и веждите, се нарича себорея или себореен дерматит. Тези места са зоните с най-висока концентрация на мастни жлези, от които се отделя себум.

Нумуларна екзема

Този вид екзема причинява кръгли петна по кожата, наподобяващи формата на монета. Думата „nummular“ произлиза от латински и означава монета.
Този вид е по-различен от другите видове екзема, а и може да предизвика много силен сърбеж.

Полезни съвети за всички видове екзема

Различните видове екземи имат различна проява при различните хора. Различават се и периодите на ремисия – при едни се проявяват по-често, при други – по-рядко. Това е силно индивидуално и зависи от това колко често се излагате на дразнители, които водят до обостряне на симптомите. Но едно е ясно – всички те трябва да се третират по правилния начин.

Програма Лекзема е създадена изцяло в полза на хората, които страдат от различни видове екзема, за да се радват на пълноценен живот, лишен от всякакви кожни проблеми.
Програмата предоставя възможност за безплатни консултации с водещи специалисти в областта на кожните заболявания, независимо от вида и проявите.

borola