Дерматит от пелени е форма на контактен дерматит, което е често срещано състояние, засягащо най-много бебетата до 36 месечна възраст. Той може да причини дискомфорт, дразнене и стрес както за бебето, така и за родителите. Навременното справяне с този проблем е от решаващо значение за предотвратяване на по-нататъшни усложнения и осигуряване на комфорт на вашият мъник. Затова и целта на тази статия е да разгледа каква е причината за поява на дерматит от пелени, предлагайки практически мерки за профилактика и ефективно лечение на този проблем.

Дерматит от пелени – причини за поява

Дерматит от пелени се появява, когато кожата в областта на пелените се възпали поради продължително излагане на влага, триене и дразнители. Мокрите пелени, особено когато се оставят твърде дълго, създават топла и влажна среда, която е идеална за размножаване на бактерии. Триенето между пелената и деликатната кожа на бебето може да влоши проблема, което води до зачервяване, подуване и в тежки случаи до отворени рани.

Дерматит от пелени е най-често срещан на възраст между 9 и 12 месеца, когато бебетата са по-активни и диетата им става по-разнообразна. А това от своя страна може да промени състава на техните изпражнения и урина.

Дерматит от пелени – превенцията е ключова

Предотвратяването на дерматит от пелени е по-ефективната стратегия в сравнение със справянето с проблема след възникването му. Резултати може да забележите, когато се сменят често пелените, за да се сведе до минимум излагането на кожата на влага и дразнители. Използването на силно абсорбиращи пелени също може да помогне за поддържане на кожата суха, като отвежда влагата от повърхността. Използвайте висококачествени такива, които са без аромати, за да не дразните „пеперудената кожа“ на малчугана.

Друга превантивна мярка е да позволите на бебешката кожа да диша. Това означава да оставите мъника малко време без памперс. Така се позволява на въздуха да циркулира около деликатната зона, запазвайки я суха и по-малко податлива на раздразнения. Някои направени проучвания показват, че бебетата, които прекарват известно време всеки ден без памперс, са по-малко склонни да развият дерматит от пелени.

Дерматит от пелени – навременни мерки

Ако вашето бебе все пак развие дерматит от пелени, ранното лечение е от съществено значение, за да се предотврати влошаването на обрива. Започнете, като сменяте често пелените и избягвайте да използвате кърпички, които съдържат алкохол или аромати, тъй като те могат допълнително да раздразнят кожата.

Добър вариант е вместо кърпички да измивате нежната зона с топла вода, може и без измиващ продукт. След, което е важно да подсушите кожата с памучна кърпа, без да търкате, а с нежно потупване. И да нанесете подходящ за целта продукт. Ако обривът не се подобри в рамките на няколко дни или ако стане по-тежък, консултирайте се с педиатър. Понякога дерматитът от пелени може да доведе до вторични инфекции, които може да изискват медицинско лечение.

Цинков оксид и експертна грижа при поява на дерматит от пелени

Цинковият оксид се употребява широко в бебешката козметика поради уникалното си свойството да предпазва деликатната кожа на мъниците от вредното въздействие на неблагоприятните външни фактори. Създавайки тънък филм върху повърхността на бебешката кожа, той я защитава не само от негативното влияние на урината, но и на UV-лъчите, студа и вятъра. Важното в случая е да подберете продукт, който напълно покрива тези критерии. Затова ние препоръчваме ДжинДжира Алба Бебе / GinGira® Alba Bebe. Ако въпреки положените грижи върху кожата на бебето, памперс дерматитът е налице, не се колебайте да се свържете със специалистите от програма Лекзема. Те са с богат опит в диагностиката и лечението на различни видове екземи и можете да се възползвате от безплатни онлайн консултации. Програмата събира на едно място знанията, информацията и опитът, за да ги превърне в работеща система за контрол и овладяване на екземата. Както и със справяне с негативното й отражение върху качеството на живот. За записване на час за консултация или при въпроси се свържете с нас на имейл office@lekzema.com.

borola