Кожното заболяване дерматит се свързва с усложнение, засягащо човешките очи. Според Националната асоциация за екзема, ето какво е важно атопиците да знаят за потенциалните последици на дерматита върху зрението.

Кератоконус – усложнение на дерматит, поразяващо човешките очи

Кератоконус е дегенеративно заболяване на очите, което се проявява несиметрично, като първо засяга едното око, а след време и другото.

То е известно усложнение на екземата и други състояния, като бронхиална астма и алергии. Характеризира се с прогресивно изтъняване и промяна във формата на прозрачния защитен външен слой на окото (роговицата). Вместо да бъдат със сферична форма, роговиците на хората с кератоконус постепенно стават все по-конусовидни. Тъй като роговицата играе ключова роля за фокусиране на светлината, попадаща в окото, промените в структурата ѝ имат сериозни последствия за зрението. Оставено без лечение, заболяването може да доведе да трайна загуба на зрението.

Точните причини за развитието на кератоконус не са напълно известни. Смята се, че има изразен наследствен характер, свързан с дефект в образуването на структурен протеин (колаген) в роговицата. Други рискови фактори, повишаващи опасността от кератоконус, са хронично триене на очите и продължително възпаление, предизвикано от алергии и други иритативни състояния.

Предупредителни симптоми на кератоконус

Според Националната асоциация за екзема, това са възможните предупредителни сигнали за развитие на кератоконус:

  • замъгляване на зрението
  • затруднено нощно виждане
  • чувствителност на очите към светлина и отблясъци
  • главоболие
  • честа смяна на предписанията на диоптричните очила
  • невъзможност за коригиране на зрението с диоптрични очила
  • силен сърбеж (провокиран от екзема или друго състояние)
  • често разтъркване на очите

Стратегии за лечение на кератоконус

Често кератоконус се диагностицира за първи път в тийнейджърските години. До достигане на зряла възраст заболяването може сериозно да се влошило. Ако се взимат под внимание рисковите фактори, следи се за симптоми и се започне своевременно лечение, кератоконусът може да бъде успешно овладян. За това специалистите съветват хората с екзема и кератоконус да се обърнат за помощ към дерматолог и офталмолог. Те ще насрочат най-добрата терапия за контрол над двете състояния. Лечението обикновено включва медикаменти за облекчаване на сърбежа и предотвратяване на ексцесивното триене на очите. То може да включва още специални контактни лещи за преоформяне на роговицата, предотвратяване на прогресивното влошаване и подобряване на зрението.

Още съвети за здрави очи за страдащите от дерматит

Информираността, диагностиката и своевременните стратегии за превенция и лечение могат да помогнат на хората с екзема да поддържат очите си здрави. Ако вие или ваш близък страдате от екзема, не забравяйте редовните офталмологични прегледи. Следете за сърбеж в очите и промени в зрението, и контролирайте екземата си. С тази задача ще ви помогне екипът на програма Лекзема. Той е съставен от видни български дерматолози, предоставящи пълна професионална грижа за хората с различни форми на екзема. След консултация с избрания дерматолог, той ще назначи най-доброто лечение за вас, което ще ви помогне да се предпазите от усложнения. Специалистите на Лекзема предлагат услугите си в различни точки от страната. Повече информация относно градовете и графиците за прегледи ще получите на www.lekzema.com или на тел. (+359) 2 983 6211.

borola