Кожното заболяване атопичен дерматит се асоциира с повишаване на определени здравни рискове. Кои са те – узнайте в следващите редове.

Бактериални инфекции – сред най-често срещаните здравни рискове при атопичен дерматит

При страдащите от атопичен дерматит често се наблюдават съпътстващи бактериални инфекции на кожата. Те обикновено се причиняват от бактерии от родовете Стафилококи и Стрептококи. За атопичната кожа се знае, че е много суха и сърбяща. Напукването и разраняването предразполага към навлизане на бактерии в нея и последваща инфекция. Счита се още, че атопиците по-трудно се борят с инфекциите и за това често могат да страдат от такива. Кожните инфекции могат да влошат екземата, като я направят трудно податлива на досегашното лечение. Децата попадат в най-висок риск от тежки кожни инфекции.

Симптомите на бактериална инфекция при атопичен дерматит включват:

  • изтичане на секрет от кожата
  • покриване на засегнатите области с жълтеникави корички
  • поява на малки жълти или белезникави точки по кожата с екзема
  • подуване на кожата
  • студени тръпки и неразположение

Вирусни инфекции

Вирусните инфекции, особено причинените от Херпес симплекс вирус, също често засягат атопиците. Инфекцията с вируса на Херпес симплекс може скоростно да се разпространи по кожата с екзема и да причини остра инфекция, позната като херпесна екзема. Тя може да се прояви с общо неразположение, висока температура и специфичен обрив (кожни мехури, пълни с течност). Може да бъде и по-точно локализирана, обикновено само в кожните зони с прояви на екзема.

Еритродермия

Еритродермия е тежко усложнение, което може да възникне в резултат на много обострено кожно възпалително заболяване, като екзема или псориазис. Представлява силно зачервяване на кожата, с голямо разпространение върху повърхността ѝ, лющене, оток и сърбеж. Обикновено се развива при атопици с нетретирана екзема. Особено опасно е и изисква хоспитализация.

Безсъние и нарушения на съня като потенциални рискове за здравето на хората с атопичен дерматит

Безсънието и смущенията на нощния сън се разглеждат като потенциални рискове за психическото и физическото здраве на хората с екзема. Те са предизиквани от общия дискомфорт и сърбеж, които възникват нощем, стрес и други фактори, свързани с екземата. Продължителните нарушения на съня компрометират здравето. Могат да причинят проблеми с паметта и концентрацията, понижена способност за работа и учене, тревожност и раздразнение.

Стратегии за основна грижа, защита и подобряване на състоянието на кожата с атопичен дерматит

За да научите всичко необходимо за правилната грижа за атопичната кожа се обърнете към програма Лекзема. Тя е разработена с цел да осигури професионална помощ на хората с различни форми на екзема, като подобри не само здравето им, а и качеството им на живот с кожното заболяване. За да бъде програмата достъпна за всеки, е създаден интерактивният интернет портал за здраве – www.lekzema.com. Посещавайте го регулярно за повече информация относно кожното заболяване, стратегиите за лечение и препоръките за овладяване на неразположенията. Ако имате въпроси, задайте ги по телефон, имейл или чрез формата за онлайн консултация.

borola