Използването на хидроалкохолен гел и предпазна маска за лице като превантивна мярка срещу ковид-19 може да влоши симптомите на детски дерматит. За това предупреждават от Испанското дружество по клинична имунология, алергология и детска астма (SEICAP).

Прекомерната употреба на дезинфектант за ръце и увеличаващите се случаи на детски дерматит

Употребата на гел на алкохолна основа е основна мярка за дезинфекция срещу коронавируса в много детски градини и училища. „Практиката показва, че децата предпочитат дезинфектанта пред измиването на ръцете със сапун и вода. Причината за това е ясна – хидроалкохолният гел им осигурява сигурна защита навсякъде и по всяко време. Честата му и прекомерна употреба обаче води до дразнене на кожата и обостряне на състоянието на децата с атопичен дерматит“. За това иформира д-р Мария Тереса Гера, координатор на работната група на SEICAP по атопичен дерматит и кожни алергии. Проучване, проведено в Дания сред деца от детска градина, потвърждава думите ѝ. То показва, че:

 • след прилагане на дезинфектант като част от мерките за предпазване от COVID-19 дерматитът при много от малчуганите се влошава

С оглед на това специалистите препоръчват детските ръце да се:

 • измиват с вода и сапун
 • хидратират с продукт като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент)

Защитната маска за лице и обостреният дерматит при децата

„Носенето на предпазни маски в клас също е влошаващ фактор на симптомите на дерматит при децата. При дишане се освобождава топъл влажен въздух, който се задържа под маската, и кожата се изпотява по-бързо. Потта или влагата на свой ред увеличават ефекта на запарване и това нарушава повърхностния защитен слой на кожата. В резултат кожният баланс се нарушава и се появяват нови огнища на екзема“, казва д-р Гера.

Скорошно проучване, публикувано в сп. Acta Dermato-Venerológica, установява, че:

Имайки предвид казаното дотук, съветът на специалистите е децата с дерматит да:

 • носят маска за лице за многократна употреба, изработена от памучен плат с висока плътност
 • поддържат маската чиста
 • измиват кожата на лицето с подходящ продукт и вода след прибиране у дома
 • хидратират кожата на лицето

Още информация и полезни съвети за контрол на детски дерматит в условия на пандемия всички заинтересовани могат да открият на…

www.lekzema.com – сайтът на програма Лекзема. Програмата събира на едно място знанията и опитът на:

 • медицински специалисти
 • фармацевтичната индустрия
 • мрежата от клиники и консултативни центрове в страната
 • пациенти

Целите на Програмата са две. Първата, да се създаде работеща система за контрол и овладяване на екземата. Втората, да се преодолее негативното влияние на кожното заболяване върху качеството на живот.

Специалистите от Програмата провеждат прегледи и онлайн консултации, организират училища за екзема.

borola