Екзема по ръцете на дете (дерматит на ръцете) е нещо все по-често срещано от началото на пандемията от COVID-19. За това алармират от работната група по Детска дерматология към Испанската академия по дерматология и венерология (AEDV). Според експертите увеличаването на случаите на тази форма на кожното заболяване сред малчуганите до голяма степен се дължи на прекомерната употреба на дезинфектанти за ръце. Подробностите – в следващите редове!

Повече за връзката между появата на екзема по ръцете на дете и използването на дезинфектанти

„Използването на хидроалкохолни гелове и разтвори е един от най-добрите начини за почистване на ръцете, когато наблизо няма вода и сапун. Така се намалява рискът както от заразяване, така и от разпространение на SARS-CoV-2, вирусът причинител на COVID-19. Тук обаче има едно голямо „но“. И то е, че дезинфекцията на ръцете е от полза само, когато е в рамките на разумното.

Не бива да се забравя, че ефективните дезинфектанти за ръце са на алкохолна основа и имат най-малко 60% алкохол. Нанасянето им върху кожата повече от 10 пъти на ден в комбинация с класическото миене повече вреди, отколкото да помага. Целостта на кожната бариера се нарушава, което лесно може да доведе до дехидратация, сухота и дразнене. Децата са между основните потърпевши, тъй като кожата им е по-тънка и чувствителна от тази на възрастните“.

Това казва д-р Раул де Лукас

Той е координатор на работната група по детска дерматология към Испанската академия по дерматология и венерология. От позицията на специалист по детски дерматит д-р Де Лукас обръща специално внимание на следното: „Колкото повече съставки съдържа дезинфектантът, толкова по-голяма е вероятността той да раздразни детската кожа“.

Съвети за превенция на екзема по ръцете на дете

Верен на принципа, че профилактиката е най-доброто лечение, д-р Де Лукас препоръчва за децата:

  • използване на дезинфектант за ръце с възможно най-малко съставки и непременно без парфюм
  • нанасяне на т.нар. емолиенти – специални кремове като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент), които омазняват и хидратират кожата
  • миене на ръцете със сапун с неутрално pH
  • внимателно подсушаване на кожата между пръстите, дланите и опакото на ръцете с леки потупващи движения

Ако препоръчаните мерки не дадат очакваните резултати и е налице екзема по ръцете на дете, насреща са…

висококвалифицираните и опитни дерматолози от програма Лекзема. Те са изключителни специалисти, които проявяват индивидуално отношение към пациентите, за да поставят най-точната диагноза. Назначават максимално щадящо лечение, което осигурява продължителна ремисия. Дават насоки за здравословен и активен начин на живот. Оказват емоционална подкрепа. Провеждат прегледи, училища за екзема и онлайн консултации.

Допълнителна информация за предлаганите услуги може да се получи на тел.: (+359) 2 983 6211 или на имейл: office@lekzema.com.

borola