Бременните, които работят в болница и имат контакт с дезинфектанти, са предразположени към раждане на дете с екзема или астма. Това показва изследване на японски учени. Изследователите обаче подчертават, че са се фокусирали само върху дезинфектантите за професионална, а не за масова употреба.

Резултатите са публикувани на 28 март 2022 г. в онлайн изданието на сп. Occupational & Environmental Medicine (OEM). За повече подробности вижте следващите редове.

Екзема при дете и дезинфектантите през бременността

Учените анализират данни на 78 000 двойки майки и деца, част от проучване за околната среда и децата в Япония.

Екипът установява, че:

  • рискът 3-годишните деца да развият екзема/астма е значително по-висок, ако майките са имали контакт с дезинфектант между 1-6 пъти седмично

Оказва се, че:

  • децата, чиито майки са били изложени на дезинфектант всекидневно, са с 25% по-застрашени от астма и 29% – от екзема

За сравнение служат деца, чиито майки са нямали контакт с дезинфектант на работа.

„Нашето проучване установи връзка между дезинфектантите за професионално ползване, бременността и опасността от екзема и астма при децата. Все още не можем да кажем дали дезинфектантите за масова употреба крият подобен риск“. Това казва главният автор на изследването д-р Рейджи Козима от Медицинския факултет на университета „Яманаши“ в Япония. Той смята, че предвид коронавируса няма причина дезинфектантите да не бъдат използвани.

Изследването е наблюдателно и затова чрез него не може да се определи причината за откритата връзка

Според учените редица фактори могат да бъдат отговорни.

Едно от предположенията им е, че дезинфектантите за професионално ползване влияят на кожната и чревна микрофлора на майката и детето. Друга хипотеза е, че екземата и астмата са имуномедиирани състояния. Това би означавало, че излагането на определени съединения през бременността се отразява негативно на плода.

Необходими са допълнителни проучвания за изясняване на връзката между дезинфектантите за професионално ползване, бременността и опасността от екзема и астма при децата.

В доклада за проучването изследователите отбелязват, че фактори, свързани с развитието на екзема и астма при децата, са:

За още полезна и актуална информация относно екзема при дете посетете…

www.lekzema.com – интерактивният сайт на Лекзема. Това е единствената програма у нас за цялостна грижа на пациентите с екзема и техните близки. Освен експертни и практически съвети по всички въпроси, свързани с екземата, специалистите дерматолози от Програмата оказват емоционална подкрепа на засегнатите.

Част от висококачествената специализирани грижа са и онлайн консултациите, прегледите и училищата за екзема.

Предварително записване на час е необходимо само за прегледите и училищата за екзема. Можете да запишете час за преглед и училище за екзема съгласно установения график тук и тук на посочените телефони. За допълнителни въпроси използвайте електронен адрес office@lekzema.com или тел.: (+359) 2 983 6211.

borola