Американската академия по дерматология (AAD) публикува нови насоки за риска от съпътстващи здравословни проблеми при пациенти с екзема. Официалното ръководство е изготвено след оценка на данните от множество проучвания по темата. Анализът, публикуван в Journal of the American Academy of Dermatology през месец януари, открива убедителни доказателства, свързващи атопичния дерматит (най-разпространения вид екзема) с редица заболявания и здравословни състояния. Те включват сенна хрема, астма, хранителни алергии, алопеция (внезапна загуба на коса), хронична уртикария (копривна треска), остеопороза, депресия и др.

Доун Дейвис, дерматолог в Mayo Clinic и водещ автор на новия гайдлайн, определя насоките като революционни, защото дават изчерпателна информация за връзката между екземата и други физически и психични проблеми. Според него възпалителните заболявания като атопичен дерматит и псориазис не засягат само кожата, а целия организъм.

Екзема – свързана е с хранителни алергии, сенна хрема и астма

От години учените работят върху връзката между екзема и алергични състояния. Проучване на MedlinePlus открива конкретна зависимост – около 60% от хората с атопичен дерматит развиват астма или сенна хрема на по-късен етап от живота, а 30% имат хранителни алергии. Новото ръководство на AAD установи, че около една четвърт от възрастните с екзема имат астма. При пациентите с атопична кожа рискът от възпаление на дихателните пътища е три пъти по-висок на фона на общото население. Изследванията показват още, че астмата при деца между 7 и 11 години е свързана с по-упорит тип екзема. Данните за хранителните алергии сочат, че те се проявяват при 1 на всеки 10 пациента с екзема.

Екзема, алопеция и уртикария

Проучвания доказват, че при пациенти с атопичен дерматит има по-висок риск от алопеция – автоимунно заболяване, при което имунната система атакува космените фоликули. Алопецията причинява внезапна загуба на коса, поява на плешиви петна по главата, а понякога засяга окосмяването и по други части на тялото. Гайдлайнът на AAD представя силна връзка между екземата и друго автоимунно състояние – хронична уртикария. Счита се, че формите на екзема повишават генерално риска от автоимунни болести повече от 2 пъти.

Екзема и здравословни проблеми, които засягат психиката

Анализ на 4 мащабни проучвания, който включва 11 244 възрастни с екзема и 149 713 души без кожното състояние, установява, че при участниците с дерматит рискът от депресивни състояния е двоен. Учените вярват, че влошеното психическо здраве при част от хората с екзема вероятно се дължи на мъчителния сърбеж, лош сън и понижено качество на живот.

Екзема и кардиологични здравословни проблеми

При пациенти с атопична кожа се наблюдават по-високи нива на кръвни протеини, свързани със сърдечно-съдовия риск. Тъй като системното възпаление е доказана предпоставка за кардиологични проблеми, се счита, че терапиите при екзема, които намаляват инфламацията, може да неутрализират риска за сърдечно-съдовото здраве. Насоките на AAD споделят, че съществува връзка, макар и минимална, между екземата и хипертония, периферна и коронарна артериална болест, застойна сърдечна недостатъчност и събития като инфаркт на миокарда и сърдечно-съдова смърт. Факти от осем напречни проучвания показват още, че пациентите с екзема са с 36% по-предразположени към затлъстяване и с 13% в по-висок риск от висок холестерол спрямо общото население.

Екзема и остеопороза

Екипът на д-р Дейвис открива още повишена предразположеност към остеопороза при пациентите с екзема и опасност от фрактура на костите. Към момента са необходими още проучвания по темата, но се предполага, че хроничното системно възпаление има отрицателен ефект върху костния метаболизъм, което води до повишена костна загуба.

Още полезна информация за екзема и съпътстващите здравословни проблеми ще откриете на…

www.lekzema.com – сайтът на програма Лекзема. Тази платформа обединява знанията и опита на висококвалифицирани експерти в областта на дерматологията, фармацевтичната индустрия и пациенти с екзема от цялата страна. Целта е да се повиши осведомеността по темата и да се постигне по-добър контрол над екземата. Екипът на Програмата предлага практически насоки за овладяване на атопичната кожа и оказва емоционална подкрепа на нуждаещите се. Важна част от Програмата са онлайн консултациите, прегледите и училищата за екзема. Всеки пациент с дерматит или със съмнение за такъв може да се свърже с нас чрез позвъняване на тел.: (+359) 2 983 6211. Не се колебайте да зададете въпрос или да запишете час за консултация още сега!

borola