През летния сезон пациентите с атопична кожа си задават въпроса дали връзката между екзема и слънце е положителна или негативна. Терминът „екзема“ обединява група дерматологични състояния, от които най-разпространен е атопичният дерматит. Хронично-възпалителните кожни заболявания протичат с пристъпи на обостряне и периоди на ремисия. В следващите редове споделяме повече за влиянието на слънчевите лъчи върху засегнатата кожа и как да я предпазите през лятото.

Екзема и слънце – каква е връзката помежду им?

Към момента причината за развитие на екзема не е напълно изяснена, но според учените произходът на кожното заболяване е многофакторен – включва генетична обусловеност и провокиращи фактори. Според проучване от 2015 г. „тригер“ за екзема може да бъде липсата на слънчева светлина. Резултатите показват, че хората с по-ниски нива на витамин D, придобит от излагане на слънце, са с предразположеност към развитие на екзема. Но са необходими още изследвания, които да потвърдят тази хипотеза.

От друга страна съществува специфичен тип екзема, наречена фотодерматит или фотодерматоза, която се причинява от излагане на слънчева светлина. При слънчевия дерматит кожата реагира на влиянието на ултравиолетовите лъчи. Състоянието се среща сравнително рядко и се проявява със зачервяване, парене, сърбеж, поява на мехури, кожни лезии или хиперпигментация. Фотодерматитът обикновено е резултат от продължително излагане на слънце или от фоточувствителност, появила се в резултат на прием на определени медикаменти или излагане на химикали.

В общия случай излагането на слънце не причинява екзема, но и не подобрява състоянието на засегнатата кожата. Дори при продължително и непредпазливо излагане на ултравиолетовите лъчи, може да обостри симптомите. Причината е, че кожното изгаряне причинява възпаляване на дермата, включително и на участъците засегнати от екзема. Също така горещите температури предизвикват изпотяване, а някои съставки на потта дразнят кожата с екземата.

Съвети за нанасяне на слънцезащита при екзема

Кожата при пациентите с екзема е с повишена чувствителност и може да реагира към различни козметични съставки, включително и тези в слънцезащитните продукти. Специалистите препоръчват при атопична кожа да се заложи на слънцезащитен продукт на минерална основа. При избор на протекция от вредните UV лъчи, обърнете специално внимание на:

  • съставките – подходящи са продуктите с цинков оксид, като ДжинДжира Алба Спрей
  • съдържанието на изкуствени аромати и оцветители
  • възможността за широкоспектърна защита срещу вредните UVA и UVB лъчи

За да сте сигурни, че поносимостта ви към продукта е добра, нанесете първоначално върху малък участък от кожата, за да видите как реагира. При екзема дермата се нуждае от регулярна хидратация. Нанесете хидратиращ продукт, като Липобаза, около половин час преди слънцезащитния крем. UV протекцията е препоръчително да се подновява периодично (на около 2 часа).

Още информация за контрол на упоритото кожно заболяване през лятото ще откриете на…

www.lekzema.com – сайтът на програма Лекзема. Платформата е създадена с цел да повиши осведомеността по темата и да спомогне за постигне на по-добър контрол над екземата. Ето защо обединява знанията и опита на висококвалифицирани експерти в областта на дерматологията, фармацевтичната индустрия и пациенти с екзема от цялата страна. Нашите специалисти предлагат практически съвети за овладяване на състоянието и емоционална подкрепа на нуждаещите се. Всеки пациент с дерматит или със съмнение за такъв може да се свърже с нас и да запише час за консултация чрез позвъняване на тел.: (+359) 2 983 6211. Нашият екип е на линия за въпроси!

borola