От екзема по краката страдат много хора с периоди на обостряне и ремисия на симптомите. Дерматологичната практика показва, че оплакванията зачестяват през топлата половина на годината.
Това е повод екипът на програма Лекзема да обърне конкретно внимание на проявите на този кожен проблем. В настоящата публикация ще разгледаме особеностите, причините и характерните симптоми при екзема по краката.

Екзема по краката

Екзема по краката се развива най-често като форма на алергичен контактен дерматит. Наблюдава се възпаление в различни зони на кожата на краката, които са били в контакт с материи, които действат като алергени. Кожното възпаление при екзема по краката е резултат от алергичната реакция, провокирана от въпросните алергени.

Причини за екзема по краката. Със затоплянето на времето много хора започват да носят обувки или сандали на бос крак, без чорапи. Директният контакт на кожата на краката с тях може да провокира поява на екзема. Причина за нея може да е както материалът, от която са изработени обувките, така и химикалите, с които той се обработва.

Най-често появата на екзема по краката е резултат от контакт на кожата с материали като:

  • гума – причина за алергенното действие на гумата са основно химичните продукти, с които тя се третира, за да се увеличи здравината и издръжливостта й
  • кожа – при този материал алергенният ефект е двоен. Някои хора са алергични към самия допир към животинската кожа и носенето на кожени обувки на голо провокира поява или обостряне на екземата по краката. В други случаи причини за екземната атака са химикалите, използвани за обезцветяване, разтягане или заздравяване на кожата

Екзема по краката може да се появи и вследствие алергична реакция към бои, лепила или метални елементи, с които кожата контактува при носене на обувките.

Симптоми на екзема по краката. Възпалителната кожна реакция при екзема по краката първоначално се локализира по горната повърхност на пръстите или ходилото. В повечето случаи възпалението е дифузно – бързо се разпростира по протежение на цялото ходило.

Конкретните симптоми при екзема по краката включват:

  • зачервяване на кожата (еритема)
  • засъхване на кожата (най-често екземата по краката е от сух тип, рядко се наблюдава подмокряне на засегнатите кожни участъци)
  • силен сърбеж и пареща болка

Екзема по краката – лечение

Важно е да се отбележи, че появата на екзема по краката е хроничен кожен проблем, който се изявява редовно при контакт с въпросните алергени. За профилактика на състоянието е необходимо да се открие конкретният причинител и да се избягва контакт на кожата с него. Това е най-сигурният начин за поддържане на екземата във фаза на ремисия и избягване на обострянето й.

В допълнение към тази най-важна мярка трябва да се прилагат и локални продукти, които от една страна да намалят възпалението на кожата, а от друга – да възстановят бариерната й функция. Само така може да се гарантира максимално дълъг период на ремисия на екземата.

borola