Ако страдате от екзема на ръцете и търсите начини за облекчаване на симптомите, сте попаднали на точната статия. В следващите редове ще разберете какви мерки да предприемете, за да си помогнете.

Ефективни решения при екзема на ръцете

Хидратация на кожата

Овлажняването на кожата има ключова роля за предотвратяване на обострянето на екзема на ръцете. Редовната и продължителна употреба на качествени хидратанти и емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент) намалява сухотата, възстановява хидролипидния баланс, успокоява и омекотява кожата.

Налагане на студен компрес

Употребата на студен компрес е сред изпитаните начини за намаляване на неприятния сърбеж, от който се оплакват страдащите от екзема на ръцете. Той може да се закупи от всяка аптека или да се приготви с подръчни средства. Единственото, от което се нуждаят засегнатите са лед, полиетиленова торбичка за еднократна употреба и хавлиена кърпа.

Прилагане на фототерапия

Тази форма на лечение, при която се използва изкуствената виолетова светлина от видимата част на спектъра, води до подобрение в състоянието на пациенти с екзема на ръцете в 60-70% от случаите. Може да се провежда както под лекарски контрол, така и в домашни условия. Клиничната практика обаче показва, че терапевтичният ефект е по-голям, когато засегнатите са строго контролирани.

Избягване на прекалено гореща вода за миене и къпане

Хората, които страдат от екзема на ръцете, е добре да се съобразяват с температурата на водата, която ползват. Добре е тя да е хладка, но в никакъв случай гореща. Друг правилен подход е да се използват максимално щадящи средства и да не се мият твърде дълго време ръцете.

Съветът на специалистите за справяне с екзема на ръцете

Ние от екипа на програма Лекзема напомняме на страдащите от екзема на ръцете, че преди да пристъпят към конкретно лечение, непременно трябва да се консултират със специалист. Нашите ерудирани и опитни дерматолози са винаги насреща в случай на нужда. Подхождайки с грижа и индивидуално отношение, те бързо ще насочат засегнатите към адекватната терапия. Начинът за връзка с тях е изключително лесен. Още сега заинтересованите могат да си насрочат час за безплатна онлайн консултация чрез контактната форма на сайта. Ако желаят да проведат срещата на четири очи, могат да го сторят в централния кабинет в клиника „Борола“ в София или в мрежата от консултативни центрове в цялата страна.

borola