Кожата на ръцете е сред най-често засегнатите от екзема зони. Дерматологичната практика сочи, че от екзема на ръцете са засегнати около 10% от хората по света. Заболяването се проявява в две основни форми – мокра и суха екзема на ръцете.

Признаци на екзема на ръцете проявяват основно засегнатите от:

И в трите случая екземата на ръцете протича с хронично възпаление на кожата и обостряне на симптомите, последвано от периоди на отсъствие на симптоми. За обостряне на състоянието допринасят различни алергени или дразнещи кожата фактори на средата.

Суха и мокра екзема на ръцете – симптоми

И за двете форми на екзема на ръцете са характерни симптоми като:

  • зачервяване на кожата (еритема)
  • сърбеж
  • поява на пустули по кожата на ръцете (малки мехурчета, изпълнени с прозрачен или жълтеникав секрет)

В допълнение към тези припокриващи се оплаквания мократа и сухата екзема на ръцете се проявяват и с отделни симптоми.
Типични оплаквания за случаите на суха екзема на ръцете са прекаленото съхнене, напукването, лющенето и дори кървенето на кожата по дланите, по пръстите на ръцете и между тях.

Мократа форма на екзема на ръцете се проявява с повишена секреция на мастните жлези и подмокряне на кожата в засегнатите участъци на ръцете.

Екзема на ръцете – как да удължите периода на ремисия?

Основен фактор за постигане на успешен и траен контрол при екзема на ръцете е идентифицирането на провокиращите фактори и тяхното избягване. В допълнение, за постигане на по-продължителна ремисия е необходимо да се възприеме проактивен подход на лечение. Грижи за подобряване вида на кожата трябва да се полагат не само при обостряне на симптомите, но и във фазата на ремисия.

Проактивната грижа за омекотяване и хидратиране на кожата при екзема на ръцете подпомага възстановяването на бариерната функция на кожата. Тя става по-устойчива на влиянието на дразнещите я фактори на средата. Така се подобрява контролът върху хроничното възпаление и се удължава периодът на ремисия. Това е основната цел при лечението на всички форми на екзема, включително при екзема на ръцете. За повишаване ефекта на лечението може да се наложат определени промени в храненето и придържането към по-специфичната диета при екзема.

borola