Екзема по устните е причината за суха, напукана, сърбяща, лющеща се и зачервена кожа около устата. Въпреки, че не е тежко медицинско състояние, дискомфорта, който оставя след себе си често повлиява качеството на живот на страдащия, особено през зимните месеци. За щастие предприемането на няколко лесни стъпки описани в статията могат да помогнат за овладяване на неприятните симптоми.

Редовно нанасяне на овлажняващи продукти при наличие на екзема по устните

Нанасянето на качествени овлажнители води до възстановяване на кожната бариера, която служи за задържане на водата и предотвратяване на нейната загуба. А това от своя страна помага за поддържане на устните добре хидратирани и ги предпазва от напукване. В допълнение, овлажнителите често съдържат съставки, които успокояват кожата като намаляват възпалението и зачервяването, свързани с екзема по устните. Такива например са Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент), чиято употреба ще облекчи симптомите през целия ден. За използването на овлажняващ балсам или мехлем, е нужно да нанесете малко количество върху устните и около тях с върха на пръстите си и да масажирате нежно. Най-добре е това да се случва след измиване на лицето или използване на скраб за устни (за премахване на мъртвите кожни клетки). Така се гарантира максимално навлизане в дермата за оптимална полза.

Използване на студен компрес при екзема по устните

Налагането на студен компрес е ефективен начин за облекчаване на дискомфорта, причинен от екзема по устните. За да направите това е необходимо да накиснете памучна кърпа в студена вода и да я поставите директно върху засегнатите части. Така се намалява зачервяването, подуването и сърбежа, свързани с екзема по устните. Друго действие на студените компреси е това, че те помагат за забавяне на реакцията на тялото към инфекцията или дразненето, тоест ограничават възпалението.

Без допир на лицето при екзема по устните

Най-добрият начин за избягване на влошаване симптомите на екзема по устните е да не докосваме възпалените и сърбящи участъци. Да, това може да се окаже трудна задача, тъй като почесването например е естествена реакция на тялото. Трябва да сте наясно обаче, че надраскването от нокти, може да доведе до влошаване на възпалението, а в някои случаи и до сериозна бактериална инфекция. Това се дължи на съдържащите се под ноктите микроорганизми. В допълнение, инфекцията може да се разпространи и по други части на лицето. Затова препоръките са да държите ръцете си винаги чисти, а ноктите по-къси. Слагайте ръкавици, когато е възможно, докато отшумят симптомите.

Избягване на агресивни химикали и аромати при екзема по устните

Както за всички видове екзема, така и тук е много важно измиването на раздразнените места да става с нежни продукти. В тях не трябва да се съдържат алкохол, агресивни почистващи агенти и аромати, които допълнително могат да изсушат кожата и да задълбочат проблема. Най-добре е да са такива под формата на крем или със съдържание на натурални масла.

Още полезни съвети и информация при екзема по устните

Ако страдате от тази или друга форма на екзема, потърсете съдействие от екипа на програма Лекзема. Страдащите от всички видове екземи могат спокойно да се доверят на уникалната по рода си платформа. Тя обединява усилията на висококвалифицирани специалисти в областта на дерматологията и предоставя своевременна, достоверна и компетентна информация, подкрепена с научни факти. Не сте сами в пътя, който трябва да изминете. Може свободно да задавате въпроси на нашите лекари, като направите онлайн консултация, лесно, бързо и напълно безплатно. За допълнителни информация, нашият екип е на разположение на office@lekzema.com.

borola