Екзема по устните е проява на хроничното кожно заболяване, която се обостря през студените месеци. За щастие, можете да ѝ противодействате по напълно естествен и ефективен начин. Вижте как!

Природни средства за терапия при екзема по устните

Засегнатите от екзема често залагат на използването на природни средства за овладяване на обострените прояви на заболяването. Натуралната терапия е безопасна алтернатива, която предоставя значително облекчение на симптомите. Разгледайте предложените натурални терапевтични средства и обмислете включването им към вашия план за успокояване на екземата по устните.

Кокосово масло

Използването на кокосово масло е популярен терапевтичен способ за овладяване на екзема. Натуралното масло притежава редица полезни свойства. Ежедневното му приложение хидратира и запазва кожата добре овлажнена. Допринася за намаляване на възпалението и редуциране на дискомфорта, асоцииран с кожното заболяване. Лауриновата киселина в кокосовото масло спомага за намаляване на вредните бактерии, гъбички и вирусни патогени по кожата. Това се счита за голям плюс, тъй като атопичната кожа е предразположена към инфекции. Лауриновата киселина прави кокосовото масло лесно абсорбиращо се от кожата, което увеличава неговите естествени овлажняващи свойства.

При екзема по устните, нанасяйте редовно кокосово масло. За оптимални резултати, заложете на необработено, студено пресовано масло.

Алое вера

Алое вера е лековито растение, използвано в домашното лечение на редица състояния, сред които изгаряния, акне, псориазис, пърхот и обриви. Популярно е и полезното му действие по отношение на овладяване на обострена екзема. Смята се, че то се дължи на натуралните антибактериални и противогъбични свойства. Алое вера съдържа полизахариди. Тези полимерни въглехидрати стимулират процесите на възстановяване на кожата. За да облекчите екземата по устните, използвайте гел от живо растение алое вера. Избягвайте поглъщане на гела. Продуктите с гел от алое могат да съдържат дразнещи дермата съставки, като алкохол – по-добре е да не ги употребявате.

Захар

Сухите и напукани устни при екзема имат нужда от ексфолиране за премахване на мъртвия слой кожни клетки и по-добро усвояване на лечебните продукти. За тази цел обаче, не използвайте козметична скраб за устни – тя може да съдържа раздразващи екземата съставки. Заложете на безопасната алтернатива – ексфолиране със захар. Може да използвате бяла, кафява или тръстикова захар. След процедурата нанесете овлажняващо средство, като естествено масло или природен балсам, съдържащ успокояваща лайка.

Още полезни терапевтични стратегии при екзема по устните

Ако страдате от тази или друга форма на екзема, потърсете съдействие от екипа на програма Псоралек. Програмата е създадена с цел да помага на засегнатите да овладеят кожното заболяване, като постигнат дълготрайна ремисия с облекчаване на проявите. Още полезни стратегии за по-добър живот с екзема ще откриете на интерактивната платформа www.lekzema.com. За повече информация относно кожното заболяване можете да се свържете с екипа на Псоралек по телефон или имейл. Контактите ще откриете тук.

borola