Около 20% от новородените развиват симптоми на екзема. Повече от половината случаи на екзема при бебета се проявяват още през първата година. По-голяма част от засегнатите бебета израстват това кожно заболяване след 2-годишна възраст, но нерядко проявите му са налице и в юношеството.

Една от водещите теории за развитието на екзема асоциира това състояние с дисбаланс на чревната флора. Полезните бактерии в червата (пробиотици) имат огромна роля върху здравословното състояние на организма, включително върху състоянието на кожата. Поддържането на колониите на пробиотиците в червата е ключова превантивна и лечебна мярка срещу различни кожни заболявания, включително и срещу атопичен дерматит – най-честата форма на екзема в бебешка и детска възраст. Нещо повече – ако майката приема пробиотици през бременността и през първите месеци на кърмене, рискът от екзема при бебетата може да се намали значително. Това сочат резултатите от проучване, публикувано в Британския Журнал по дерматология, което може да промени коренно отношението към екземата.

Пробиотици през бременността за превенция на екзема при бебета

Проучването е проведено от научен екип към Норвежкия университет по наука и технологии. В него са участвали 2 групи бременни жени, половината от които са приемали пробиотици, а останалите – плацебо продукт. Приемът е започнал през 36-та седмица на бременността и е продължил до третия месец след раждането, в който период майките са кърмили бебетата си.

Резултатите показват, че рискът от екзема при бебета, чийто майки са приемали пробиотици, е с около 40% по-нисък, в сравнение с втората проследявана група.

Това е първо по рода си проучване, което изследва дългосрочната роля на пробиотиците, приемани през бременността, върху здравето на плода след раждането. В предходна публикация екипът на програма Лекзема посочи приемът на пробиотици като едно от ефикасните средства за овладяване на екземата. Посоченото по-горе проучване затвърждава и допълва познанията ни за ролята на полезните чревни бактерии като гарант за здравето на целия организъм, включително на кожата. Вече можем да кажем, че превантивните ползи от приема на пробиотици може да помогнат на бъдещите майки да намалят риска от един от основните проблеми при бебетата – екземата.

Счита се, че научният потенциал на посоченото проучване е огромен. То може да помогне в търсенето на методи за окончателно излекуване на екзема.

borola