В настоящата статия ще разгледаме няколко фактора, чието влияние може да отключи екзема при възрастни хора. Научете повече за тях и се постарайте да ги овладеете, за да облекчите състоянието си.

Стрес – основен тригър на екзема при възрастни хора

Стресът може да създаде множество системни проблеми, като наруши хормоните и нормалните функции на имунната система. За това не е учудващо, че когато сме стресирани, кожата ни сякаш става по-чувствителна и започва да сърби. Високите, хронични нива на стрес могат да станат причина за поява на екзема. В основата на решаване на проблема стоят овладяване на стресорите и локална терапия на засегнатата кожа.

Хранителни алергии или нетолерантност

Алергия или непоносимост към определени храни може да отключи екзема. Причината за това може да се крие именно в механизма на кожното състояние, който е заложен в имунната система. Както е известно, голям процент от имунните клетки се намират в червата. Това може да бъде връзката между хранителните алергии и появата на екзема. Ако имате съмнения, че алергия или хранителна нетолерантност стои в основата на изненадващата атопичност на кожата, посетете специалист. Също така започнете да избягвате хранителните алергени и наблюдавайте резултатите.

Външни дразнители като причини за поява на екзема при възрастни хора

Фактори на околната среда и замърсители, детергенти, козметични продукти, бижута, микроскопични вредители и козина от домашни любимци. Всички изброени са добре познати иританти, довеждащи до обостряне на екземата. Според думите на дерматолога Джеси Чунг, цитирани от Women’s Health, тези външни дразнители могат да отключат каскада от възпалителни реакции, провокиращи екзема. Препоръките са да се избягват ароматизираните перилни препарати. Да се внимава при употреба на почистващи дома препарати и да не се носят дрехи от дразнещи материи, като вълна, например.

Инфекции и определени състояния

Обикновено екземата не е пряко свързана с подлежащи състояния или заболявания. Но в по-редки случаи, едногенни (вътрешни) фактори могат да станат причина за поява на екзема. Към тях спадат бактериални инфекции, както и състояния, като хронична венозна недостатъчност. Тя е първопричина за варикозна екзема, засягаща долните крайници.

При съмнение за екзема – насрочете час при дерматолог

Първата стъпка, която да направите при съмнение за екзема, е да потърсите добър дерматолог, който работи с пациенти с екзема. За избор на такъв можете да се насочите към програма Лекзема. Тя е създадена с цел да облекчи засегнатите от кожното състояние, като им осигури пълна професионална грижа. Към програмата специализират видни български дерматолози, работещи в различни градове в страната. Кординатите им можете да откриете тук. След преглед от избрания от вас специалист, той ще постави точна диагноза. Ако става дума за форма на екзема, дерматологът ще насрочи най-подходящото за вас лечение. Ще ви насочи и към ефективни стратегии за облекчаване на симптомите и предпазване от обостряне на състоянието.

За повече информация относно предлаганите от програма Лекзема услуги, позвънете на (+359) 2 983 6211.

borola