Деца с екзема (дерматит) са показали подобрение на симптомите след експериментално лечение, чиято цел е да модифицира микробиома на кожата. Проучването е проведено от Националните институти по здравеопазване на САЩ, а резултатите са публикувани в сп. Science Translational Medicine. В следващите редове ще научите още подробности

Повече за експерименталното лечение на екзема, което дава добри резултати при деца

През 2016 г. от Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ установяват, че щамове от бактерията Roseomonas mucosa, обитател в здравата кожа, подобряват състоянието на мишки с екзема. През 2018 г. терапията е тествана върху хора – 10 възрастни и 5 деца. При всички се наблюдава подобрение на симптомите. Преди време учените възобновяват клиничните изпитания върху деца. Доброволците са 20 от 3 до 16 г. и страдат от лека до умерена екзема. Те или родителите им нанасят върху засегнатите от екзема участъци от кожата вода със захар, в която има Roseomonas mucosa. Правят го 2 пъти седмично в продължение на 3 месеца и след това на всеки 2 дни в продължение на месец. Първите 15 деца, записани в изследването, всеки месец използват все по-наситен разтвор. Последните 5 – използват разтвор с еднаква наситеност за целия период на изследването. При нито една от групите няма странични ефекти.

Накратко за резултатите от експерименталната терапия на деца, страдащи от екзема

Подобрение на симптомите с 50% се наблюдава при 16 от 20-те деца. Всички третирани зони от тялото, включително сгъвката на ръцете и краката, торсът и вратът показват видимо подобрение. В допълнение кожната бариера е укрепена, което помага на кожата да остане хидратирана за по-дълго време и да е по-добре защитена от дразнители. Болшинството от децата намаляват кортикостероидите, които са им необходими, за да държат под контрол екземата. Освен това съобщават, че усещат по-малко сърбеж. Положителният ефект се запазва дълго след края на проучването. Щамовете от бактерията Roseomonas mucosa остават в детския организъм цели 8 месеца!

Изследователите отдават успеха на лечението на факта, че Roseomonas mucosa обогатява микробиома на кожата и намалява нивото на Staphylococcus aureus – бактерията, свързана с обострянето на екзема.

Вече научихте за експерименталното лечение на екзема при деца. А сега е време да разберете къде да получите професионална помощ при екзема

Висококвалифицираните специалисти от програма Лекзема са на ваше разположение за онлайн консултация или преглед при наличие на екзема или съмнение за такава. Не се колебайте да се свържете с тях. Намерете отговорите на въпросите, свързани с кожното заболяване, като използвате контактната форма на сайта тук или запазете час за първичен преглед на тел.: (+359) 2 983 6211. Прегледът се извършват в клиника „Борола“ в София и в мрежата от консултативни центрове в страната.

borola