Невродермит е една от формите на атопичен дерматит. За хората, страдащи от него, кожата се превръща буквално във „враг“. Какво е необходимо да знаем за невродермита и може ли състоянието да се контролира?

Важна информация за същността на невродермит

Невродермитът е познат още като „хроничен лишей“. Кожното състояние се характеризира като хронично и проявява периоди на обостряне и ремисия. Силният сърбеж, задебеляването и зачервяването на кожата е началото на невродермита. Най-често засегнатите места по тялото са вратът, ръцете и краката, китките и интимните части. Сърбежът става непоносим след разчесване. Невродермитът не е заразен, но причинява значителен дискомфорт на засегнатите. Качеството на живот на страдащите е сериозно компрометирано от появата на невродермит. Най-важната стъпка към овладяване на състоянието е прекъсване на омагьосания кръг на сърбеж-разчесване.

Причини за поява на невродермит

Въпреки, че основната причина за поява на невродермит не е известна все още на медицината, съществуват различни предпоставки за развитие на кожното състояние. Едни от тях са определени кожни дразнители, които причиняват дискомфорт на дермата и предизвикват сърбеж. Такива са прекалено тесните дрехи, възпаляващите дермата материи или дори ухапване от насекомо.

Причините за поява на невродермит се крият още и в наследствеността. Много кожни състояния имат силно изразена фамилна обремененост. Комбинацията между наследственост и фактори на околната среда, най-силно предразполага към поява на кожни състояния.

Проучвания доказват връзката между липсата на важен за дермата протеин филагрин и появата на екзема, в това число и невродермит. Ако съдържанието на филагрин в кожните клетки е в по-малки от необходимото количества по наследственост, то тогава кожната бариера е нарушена. В този случай, рискът от алергии и различни кожни състояния е много по-голям.

Невродермитът има и основа за поява при имунен срив. Освен в имунната система, причините за стартирането му може да се открият и на по-дълбоко психологическо ниво. Влошеното емоционално състояние от силен стрес или по други причини е много вероятно да отключи невродермит.

Рискови фактори за отключване на невродермит

Голям процент от страдащите от невродермит са жени. Те са значително по-предразположени към състоянието от мъжете. Рисков фактор за появата на кожното състояние е още и възрастта. Най-често той се проявява при хора над 50-годишна възраст. Към факторите можем да зачислим съпътстващите кожни състояния като псориазис, екзема и дерматит, които също се „предават“ чрез гените. Както вече споменахме, невродермитът се повлиява изключително много от емоционално състояние. За това и хората, изложени от стрес и психическо натоварване е много вероятно да развият състоянието.

Начини за контрол над кожното заболяване

При поява на невродермит е от огромно значение да се спре неприятният сърбеж. Оставен без контрол, сърбежът може да прерасне във възпаление, чието агресивно разчесване да доведе до отваряне на рани. Те, от своя страна, са идеалната „почва“ за бактериални инфекции, поява на белези и пигментни петна.

Освен кожно третиране е нужно да се обърне внимание и върху потенциалните причини на невродермита и ако е възможно те да се елиминират. Същевременно е нужно да се спазва добра лична хигиена. Кожата да не изсушава и възпалява допълнително, да се подхранва, за да се възстановят защитните ѝ свойства. Тук е много важно да се отбележи нуждата от подходяща диета, която да засили имунната система.

При избора на подходяща дермокозметика е необходимо да подберем такава, която ще я омекотява и подхранва, без да ѝ наврежда. Удачно е приложението на висококачествени емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Освен това, трябва да се избягват продуктите със силен аромат и агресивни съставки. Да се набляга на естествените продукти, без парабени и оцветители. В избора си на козметика, е нужно да внимаваме и с измиващите продукти, с праховете за пране и парфюмите. Нека се използват само такива, тествани дерматологично и с хипоалергенно действие.

Терапии за подобряване на състоянието при невродермит

  • Фототерапия
  • Акупунктура
  • Акупресура

Освен конвенционалните методи за третиране с медикаменти, има и такива, които оказват благоприятно влияние при кожни състояния, включително и невродермит. Сред средствата за справяне с неприятните симптоми на невродермита е и когнитивно-поведенческата терапия. Тя е широко използвана при проблеми от психологичен характер като тревожност, депресия и силен стрес. Тъй като невродермитът може да има за първопричина емоционален срив при засегнатия, този вид терапия е много практикувана. При нея се цели овладяване на съзнанието и мислите , чрез което да се постигне по-добра вътрешна хармония. Когнитивно-поведенческата терапия е безопасен метод, който според изследванията помага на страдащите от невродермит и други кожни състояния да контролират симптомите.

borola